nedjelja, 5. siječnja 2020.

Ako vas put odvede u Krakov (i Auschwitz)

Ako me pratite na Instagramu (@lipsticksblade), mogli ste vidjeti dosta fotografija koje sam objavljivala iz Krakova, ali odlučila sam ipak staviti sve na jedno mjesto i dati vam nekoliko informacija ako tražite ideju za sljedeće putovanje.



Krakov se nalazi u Poljskoj i drugi je najveći poljski grad te broji oko 750 tisuća stanovnika. Nekada je bio glavni grad Poljske te je bio i iznimno bogat zbog obližnjeg rudnika soli koji smo posjetili odmah prvi dan. Rudnik soli nalazi se oko 45 min od Krakova (ovisno o prometu) i prostire se ispod čitavog jednog grada. Mi smo obišli "samo" dva kilometra rudnika, a vodič je rekao da su potrebna čak četiri mjeseca da bi se obišao čitav rudnik. Cijena ulaznice iznosi 25 eura što je dosta jer ako vas je dvoje, to je 50 eura, a toliko ćete platiti jedno noćenje u hotelu. Iskreno, ne mogu reći da sam bila nešto previše oduševljena, premda vjerojatno više nikad neću vidjeti nešto takvo. Spuštate se na dubinu od 130 metara i prvo vas čeka trening od više od 400 stuba da biste došli do prve razine. Povratak je na svu sreću liftom, ali svejedno sam dobila tešku upalu mišića, listovi su me ubijali sljedeća tri dana. Možda je to znak da se vratim treningu... Mom oduševljenju nije pridonijelo ni dugo čekanje na ulaz i izlaz.

dvorana od soli

luster od soli

slano jezero na samom dnu rudnika

Što se samog Krakova tiče, ne bih vam nabrajala neke znamenitosti jer to je nešto što imate na Googleu i apsolutno svakom postojećem putopisu, već bih radije htjela podijeliti nekoliko fotografija i savjeta po pitanju hrane, kupovine i sličnih detalja.


U Krakovu se nalazi velik broj srednjovjekovnih građevina i zaista je lijep kada je u pitanju arhitektura. Glavni trg jedan je od najvećih europskih trgova, ako ne i najveći, ali u zimsko doba to vam znači probleme s vjetrom. Kamo god smo pošli, vjetar bi nas gotovo otpuhao, tako da pripremite kapu, šal i debelu zimsku jaknu jer ni temperature u plusu ništa ne znače kad zapuše hladan vjetar.


S obzirom na to da smo išli dan prije dočeka Nove godine, na Glavnom trgu nalazio se velik broj adventskih kućica s njihovim specijalitetima. Oduševili su me pierogi - tijesto punjeno različitim nadjevima, ali ipak mi se najviše svidio onaj s mesom. Šest pieroga platili smo 12 zlota što je oko 22 kn. Probali smo i njihove sendviče - zapečena velika šnita kruha na koju stavljaju mast, pečenu kobasicu, pečeni luk i kisele krastavce - apsolutno izvrsno, a cijena dosta visoka, oko 45 kn.

pierogi s pečenim lukom na vrhu

Cijene u Krakovu slične su cijenama u Zagrebu, osobito ako ste u samom centru. Ručak za dvije osobe u restoranu platit ćete blizu 200 kn (glavno jelo, salata i piće). Nama se jako svidio gulaš s palačinkama od krumpira u restoranu Marmolada u samom centru. Predivan interijer, a ako volite ljuto, onda je to mjesto za vas.


Probala sam četiri juhe u Krakovu i ne znam koja mi je bila gora, a isto vrijedi i za salate - u juhe i salate stavljaju previše šećera i to mi nikako nije odgovaralo, ali sve ostalo bilo je odlično. To je ipak stvar navike.

Isprobali smo i ukusne slastice, a imate brojne slastičarne na svakom koraku.


15-ak minuta od centra nalazi se ogromni trgovački centrar Galeria Krakowska (sličan Arena Centru u Zagrebu po izboru trgovina), ali velike su gužve baš zbog takve lokacije. Imaju i Sephoru ako je to nešto što vas zanima.


Ima dosta turista, a velik je broj mladih ljudi zaposlen u ugostiteljstvu, međutim, engleski im nije jača strana. Čak i ako vam nešto kažu, morat ćete pitati da ponove jer imaju neki poljski engleski s lošim naglaskom, a tome je kriva država jer sinkroniziraju apsolutno sve na televiziji i to tako da jedan glas govori za sve likove u cijelom filmu. S obzirom na to da sam učila poljski, kavu i čaj naručivala bih na poljskom i tako neke sitnice, ali ipak nisam znala dovoljno za sve što sam trebala pitati. 

Ako ćete ići u Krakov, svakako posjetite i Auschwitz koji se nalazi oko sat vremena vožnje od Krakova. Cijena ulaznice iznosi 23 eura i ako ne idete kao grupa, čeka se na ulaz dva do tri sata, ali mislim da je to nezaboravno životno iskustvo i važna lekcija apsolutno svakom čovjeku. Ne postoje riječi kojima bih ga opisala, već ću vam staviti nekoliko fotografija, tek toliko da vidite.


kutije ciklona B (5 do 6 kg dovoljno je da bi se ubilo 2000 ljudi, sami zaključite koliko je ovdje kutija, a samo je dio sačuvan)

naočale (prije odlaska u plinsku komoru zatvorenike su šišali, skidali odjeću i sve dodatke pa tako i naočale)

koferi zatvorenika (ponijeli su ih, ali nikad dobili)

dječja obuća

Šok i nevjerica. I najgore je kad shvatite da se to nije dogodilo prije 500 ni 1000 godina, već prije 80 godina! 


Ne bih željela završiti članak ovom teškom temom, stoga ipak imam još jednu preporuku, a to je Muzej iluzija. Nalazi se desetak minuta od centra Krakova, ulaznica je oko 12 eura, a zaista imate mnogo zanimljivih iluzija i vrlo ljubazno osoblje.




Jeste li bili u Krakovu? Biste li ga posjetili?


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na komentaru! :)