petak, 24. studenoga 2017.

Ruževe kronike: Tko se tuče, taj se ne voli

Odmalena smo okruženi dvjema porukama koje snažno oblikuju našu ličnost. Prva je da nema života bez ljubavi, a druga je da ljubav može boljeti. Da se moramo boriti, trpjeti i suočavati se s mnogo toga kako ne bismo ostali sami. Uče nas da moramo izdržati nešto zbog položaja, djece, novaca, vremena ili iz nekog drugog razloga. Uče nas da se priča o lijepim stvarima, a da se one loše čuvaju za sebe jer će te gledati ispod oka. Nema veze ako je posljedica toga plavica ispod oka. Ili jastuk natopljen suzama. 




Istina je da ljubav ne boli. Ona je savršena i čista. A ako vam netko nešto loše čini i još tvrdi da vas voli, jako dobro laže ili nema pojma što je ljubav. 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se danas, 25. 11., a Avon je pokrenuo kampanju Čitaj između redaka i odlučila sam ju podržati i ja, bar na ovaj način ako ne na neki drugi. Zašto? Jer sam sama bila žrtva i jer su žrtve oko nas, a mi ih ne prepoznajemo jer se pravimo da ne vidimo ili smo zaokupljeni gledanjem samih sebe. 

Nasilje nije samo fizičko zlostavljanje i dugo mi je vremena trebalo da i sama to shvatim. A sve što je povezano s nasiljem, nema veze s ljubavlju i trebate se od toga maknuti dok još nije kasno. Verbalno nasilje često može prerasti u fizičko, koliko god mislili da netko nije takav ili "ma, nije on to namjerno". 

Podijelit ću s vama svoju priču jer sam sigurna da će se netko pronaći ili da će bar nekome otvoriti oči. Detalje ću zadržati za sebe, ali iskreno se nadam da ćete mi se pridružiti i da ćemo zajedno podržati ovu kampanju. Podijelit ću i s vama neke statističke podatke za Hrvatsku kako biste vidjeli da se takve stvari doista događaju, a ne da ih samo gledamo na televiziji (izvor MUP). 

Kaznena djela na štetu djece i obitelji (prijavljena)

2016. 4846
2015. 4504

Porast: +7,6 %

Spolni odnošaj bez pristanka

2016. 87
2015. 22

Porast: +295,5 %

Iskorištavanje djece za pornografiju

2016. 207
2015. 116

Porast: +78,4 %

Tjelesna ozljeda

2016. 614
2015. 562

Porast: +9,3 %

Ovo je samo nekoliko primjera koji su dovoljno traumatični da se svaka normalna osoba zapita i poželi učiniti nešto da se to promijeni koliko je god moguće. 

Nikad me nitko nije fizički zlostavljao, ali da sam ostala u toj vezi, sve bi bilo moguće. Bila sam maloljetna, naivna, glupa i zaljubljena. 

Primjer 1.

Htjela sam ići s mamom i njezinom prijateljicom na koncert pokojnog Vinka Coce koji se održavao na jednom otoku, a bivši se strogo tome protivio jer, ne daj, Bože, da odem negdje navečer bez njega, makar to bilo s mamom. Ja sam odlučno rekla da idem jer želim, a on je rekao da se nada da će me netko silovati.

Primjer 2.

Dobila sam stipendiju iz europskih fondova za snimanje dokumentarnog filma po mom scenariju. Moj je nadređeni na tom projektu naviknuo raditi s "odraslima", stoga mi je zadavao previše obaveza i zvao me deset puta dnevno. Moj je bivši uzeo njegov broj i kada je otišao kući, nazvao ga je i zaprijetio mu da će mu otkinuti glavu ako me još jednom nazove.


Što je najgore, ima još primjera, ali shvatili ste. Kada vam se to dogodi u pubertetu, ostavi na vas osobito snažan trag i jako je teško krenuti naprijed nakon svega toga, a govorim iz perspektive verbalnog zlostavljanja i veze koja je neozbiljna ako ju usporedimo s brakom i zajedničkim životom. 

Šaljem podršku svima koji se sada bore i želim im poručiti da nisu sami. Svima vama ostalima moram poručiti da svejedno nastavite dijeliti ovo jer, nažalost, moramo osvijestiti društvo o svemu što se događa iza zatvorenih vrata. 






2 komentara :

  1. Bravo za post, ogromni lajk i podrska!
    Godinama sam svjedok psihickog zlostavljanja meni bliske osobe, ne toliko sto se tice zabrana i ljubomore kao iz tvog primjera koliko uvjeravanja da nije vrijedna i ne zasluzuje bolje.
    Iz tog iskustva mogu reci da se osoba koju se godinama tretira na takav nacin jako tesko izvuce iz toga, zapravo nije ni svjesna da je zrtva i sama je uvjerena da je to normalno.
    Malo mi je primjer zbrckan, ali nadam se da shvacas sto zelim reci.
    Svakako bi se trebalo vise govoriti i pisati o ovim temama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti!
      Jasno mi je što želiš reći i iskreno se nadam da će se ta osoba uspjeti nekako izvući dok još može. :(

      Izbriši

Hvala na komentaru! :)