srijeda, 23. listopada 2013.

Sve što trebate znati o makeup bazama/primerima

Često dobivam poruke koji bih vam puder preporučila za vaš tip kože, ali nikad me nitko nije pitao koju bih mu bazu za lice preporučila. Naime, kvalitetna i dobra baza omogućit će postojanost pudera, lakše ćete ga nanijeti i ravnomjerno rasporediti, ovisno o njenim karakteristikama može vam matirati lice, hidratizirati, smanjiti pore ili imati ulogu iluminatora. Predstavit ću vam četiri potpuno različite baze različitih tekstura i namjena s nadom kako ćete pronaći bar jednu koja bi vam mogla odgovarati.


ZAŠTO IH KORISTITI

Nikad nisam stavila puder bez prethodnog nanošenja baze u posljednjih godinu dana. Prije toga nisam ni znala što su baze, čemu služe i bila sam uvjerena da su bespotrebne. Naime, one su najčešće bezbojne pa mnogi smatraju kako nema smisla davati novac na nešto što ne prekriva nepravilnosti na licu.
Oni koji ih ne koriste, reći će vam da nisu obavezne i da možete bez njih. Slažem se da možete bez njih ako mislite da je vaš puder savršen i ne biste ništa mijenjali. S druge strane, ako vidite kako možete napredovati u tom smislu, poboljšati izgled vašeg tena, savjetujem vam da razmotrite kupnju i ulaganje u dobru bazu.



IZBOR BAZA


Svrha matirajućih baza prvenstveno je spriječiti izbijanje preranog masnog sjaja na licu kod osoba s masnom ili mješovitom kožom. Kada ih kupujete, pogledajte piše li oil-free kako biste mogli biti sigurni da odgovaraju vašem tipu kože i vašim zahtjevima. U Hrvatskoj u drogerijama nisam vidjela takve baze, ali u parfumerijama se mogu naći, ali su znatno skuplje. Ako putujete u inozemstvo ili znate nekoga tko bi vam mogao učiniti uslugu, obavezno potražite p2 Oil Control bazu jer je povoljna (oko 5 eura), ne sadrži ulja, mirise i drži masnu kožu pod kontrolom. Puder s njom duže traje i lako se nanosi. 


Postoje i baze koje zaglađuju kožu i popunjavaju pore te ostavljaju dojam suženih pora. Urban Decay Brightening & Tightening Complexion Primer Potion jedna je od tih. Meni se kod nje najviše sviđa što mi s njom puder traje na licu znatno duže nego s ostalim bazama, a i ne sadrži silikone te je odlična za osjetljivu kožu. Iako imam masnu T-zonu, ona mi ju nije dodatno mastila, ali ipak se zasjajim nakon nekog vremena. Zagladi mi kožu, no nisam primijetila razliku u porama. Osvježi mi lice osobito kad sam umorna i neispavana te mi zato nije žao 28 eura koliko sam ju platila.


Od gelastih baza, isprobala sam samo jednu - Maybelline Dream Smooth Primer koja je baršunaste teksture i trebala bi zaglađivati kožu i smanjiti pore. Doista zagladi kožu i sviđa mi se tekstura, ali ne produžuje trajanje pudera i ne vidim razliku u porama. S druge strane, vrlo se brzo zasjajim, a trebala bi matirati, stoga ju prije preporučujem osoba sa suhom kožom. Košta oko 12 eura za samo 7 ml, ali, vjerovali ili ne, jako dugo traje i potrebno je vrlo malo za cijelo lice. U prosjeku traje kao 30 ml kremastih baza.

Kada su u pitanju iluminirajuće baze, mogu vam preporučiti L'Oreal Lumi Magique bazu isključivo za tu namjenu: iluminiranje/posvjetljivanje. Ona je idealna za osobe čiste i normalne kože jer vam može dati sasvim lijep finish. Mojoj koži ne odgovara, ali sam ju koristila na drugima kad sam ih šminkala i stvarno je odlična za one sa "savršenom" kožom. Njezina je prednost što ju možete kupiti u drogerijama u Hrvatskoj i košta oko 80 kn. 

Ako imate suhu kožu, obratite dodatnu pozornost i na hidrataciju. Naime, koliko je važno da vam baza produži trajanje makeup-a, može se dogoditi da vam krivi izbor još više isuši kožu. Preporučujem vam MUA bazu koju možete naručiti na muastore.co.uk jer je povoljna (oko 5 funti) i jako dobro hidratizira.


Važno je naglasiti da, bez obzira na bazu, trebate obratiti pozornost odgovara li njezin sastav sastavu vašeg pudera. Bazama s najvećim masenim udjelom vode najbolje odgovaraju puderi s također najvećim masenim udjelom vode, a isto vrijedi i za silikone i ulja. Masnoj i osjetljivoj koži ne odgovaraju ulja i silikoni, stoga gledajte da je voda najzastupljeniji sastojak vaših baza. 


KAKO IH KORISTITI

Bazu je najbolje nanijeti nakon što vam se upije hidratantna krema, dakle oko 5 minuta nakon kreme. Najčešće vam je dovoljna veličina zrna graška koju trebate ravnomjerno rasporediti obraćajući pozornost i na okoloočno područje. Nakon baze, možete nastaviti s korištenjem tekućeg pudera, korektora i ostalih proizvoda tipičnih u vašoj rutini. 

Nadam se da vam je ovaj post koristio. Pitajte ako vas još nešto zanima.

Mirna <3

52 komentara :

  1. Trenutno koristim Eveline primer za lice i ne sviđa mi se baš. Hvaljena Avon baza za sjenila mi je blago razočarenje. I tako dalje... :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Iii sad vidim da koristim krivu bazu :/ Jako koristan post :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ah, još jedan razlog više da žalim što kod nas nema P2 štanda. Mislim da Dm ne zna koliko bi im koristilo da dovedu taj brend u Hrvatsku :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan post. :) Da nisam bila blesava, mogla sam si i ja uzeti p2 bazu kada sam je tebi uzimala. No naručit ću ja već nju. :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan post! Morat ću isprobati Urban Decay bazu. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Imala sam Sephorinu bazu i bila mi je dobra ali nisam ni jednu drugu za sada probala. Imas gesku cini mi se pri pocetku. Napisala si: Nikad nisam stavila puder bez prethodnog nanošenja pudera u posljednjih godinu dana. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Lepo si ovo napisala i mislim da je korisno za mnoge, a pocetnike najvise.
    Prva stvar je kupiti sredstvo za skidanje sminke i prajmer. sve ostalo lagano.

    OdgovoriIzbriši
  8. Imam tri baze ali zaista koristim rijetko, više u nekim specijalnim prilikama

    OdgovoriIzbriši
  9. Post je super napisan, svaka čast. Međutim ja nikad nisam koristila niti puder, niti korektor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, da...neznam ni sama zašto. Uglavnom nikada probala niti jedno. Lice mi je prilično čisto, kad bi i imala neku aknicu pregurala bi tako i eto :)

      Izbriši
  10. Odličan post jer mislim da puno cura ne zna koliko je bitno imati dobru odgovarajuću kremu i bazu prije nanošenja samog pudera. Ja si ne bih mogla ni zamisliti više staviti puder na "čistu" kožu bez dobre podloge.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ni ja više ne stavljam puder bez baze :) Koristim IQ Pure bazu iz Bipe i za sada sam zadovoljna. Puder traje duže, a sad što se tiče zaglađivanja pora i ožiljaka od bubuljica tu nisam primjetila neku razliku...ali nema veze. Sve u svemu, nija loša :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Meni je osobno najbolji primer Shiseido Veil ili kako već (crna tuba, ne pamtim ime, samo ju pokupim). The best.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ma baš si lipo ovo napisala! :) Imam ih nekoliko, najdraža mi je bila od Artdecoa koju sam potrošila i sad imam Biotherm, okej je, al nije nešto posebno.

    OdgovoriIzbriši
  14. koristan post iako baze ne koristim na svakodnevnoj bazi jer mi je moj puder izvrstan i bez baze i ispunjava sve moje potrebe <3

    OdgovoriIzbriši
  15. Znači UD baza je dobra, to me je baš zanimalo :)

    OdgovoriIzbriši
  16. korisno!!! a ti bi dakle ovu maybelline preporučila za suvu?
    odlično , jer me je drugarica pitala jel znam neku za
    suvu kožu, a ja ostala bez ideje! ne verujem da bi htela
    poručivati MUA online, tako da joj ova mybelline ostaje onda
    kao opcija :)
    jako dobar post! hvala :**

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Definitivno, masnoj koži nikako ne odgovara. Samo što nisam sigurna je li dostupna kod vas? Kod nas još nije, ova je iz Pariza :/

      Izbriši
    2. priznajem da si me malo zbunila sad...ja sam ubeđena da sam viđala ovo kod nas u liliju, ali sad kad si me pitala, zaista više nisam sigurna :DDDDD
      moram da proverim :)

      Izbriši
  17. Koristim "Illamasqua matt primer" i zadovoljna sam s njom. Treba je jako malo za cijelo lice, ali najcesce ju stavljam samo na nos i dio obraza. U svakom slucaju najbitnije je da krema, baza i puder dobro suradjuju :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja sam ovisna o bazama i baš ih kupujem i mijenjam učestala ... moja HG je Givenchy Mister Mat ali ima i drugih koje su mi jako dobre a u principu mi najbolje odgovaraju silikonske.

    OdgovoriIzbriši
  19. Dosta toga o kozmetici znamo ali ja uvijek volim pročitati postove kao što je ovaj gdje je lijeoo i "čitljivo" objašnjeno šta-kako :) Svakako vrijedi pročitati.

    OdgovoriIzbriši
  20. Kako ovaj post nisam vidjela ranije ? :D Super si sve napisala :) Ja do sad nisam koristila bazu za lice, imam extra suhu kožu pa se bojim da ću ju i ona baza namijenjena za hidrataciju ipak isušiti ili me zatezati :D A opet, uvijek sam zadovoljna svojim Bourjois HM puderom jer mi traje taman koliko mi treba, ne ističe suhe dijelove i prirodan mi je na licu. Ali možda se i upustim u isprobavanje, za poklapanje sastava već znam, zahvaljujući Martini s Beauty & Mess bloga čiji mi je post na tu temu bio pravo otkriće jer nisam to imala pojma :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjeruj mi, neće ti isušivati kožu, samo ju trebaš dobro hidratizirati :) i preporučujem korištenje seruma u kombinaciji s hidratantom kremom :)

      Izbriši
  21. Ne koristim bazu trenutno, ali imam u planu :), tako da će mi ovaj post biti od velike pomoći:)

    OdgovoriIzbriši
  22. Odličan post za početnike, samo nastavi! :DD

    OdgovoriIzbriši
  23. Nažalost u Bosni nemamo ovakvih baza, i teško je naći upravo ovakve u blizini. No, nadam se da ću jednom pronaći pravu bazu:)

    OdgovoriIzbriši
  24. Jesi li možda koristila Smashbox photo finish bazu? Imam masnu kožu, a ta mi se čini kao da bi mi mogla odgovarati.

    OdgovoriIzbriši
  25. jedno pitanjce... jel uvijek prije primera koristiš hidratantnu kremu? konkretno me zanima Loreal Lumi Magique, razmišljam ga uzeti. još uvijek se premišljam zbog cijene, je li opravdana...

    hvala, pozz!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne uvijek, ponekad. To ti je dobra baza ako nemaš zahtjevnu kožu :)

      Izbriši
  26. Najkorisniji post koji sam pročitala ikad. Pročitala sam ga triput do sada (haha, kao da učim lekciju za školu) a pročitala sam i post na blogu Beauty & Mess (zahvaljujem Petite Chérie zahvaljujući čijem komentaru sam otkrila ovaj blog).
    Do sada sam koristila samo primer za oči, a o bazama za lice nisam znala ništa. Prodavačice u parfimerijama dokazano ne znaju ništa (možda i manje znaju nego kupci). Tako da sada znam šta treba da nabavim.
    Pratim te već dugo ali do sada nisam ostavljala komentare, glupo mi je da pišem odlično, divno i slično, kada nemam ništa pametno da dodam, ali o ovom postu sam morala nešto da napišem inače bih progovorila na lakat. Sve u svemu, hvala za ovaj post, nadam se da će biti još ovako korisnih postova.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uljepšala si mi dan ovim komentarom! :) Bit će još ovakvih postova, naravno :)

      Izbriši

Hvala na komentaru! :)