ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Bitke s imunitetom i moje iskustvo s dodatcima prehrani

Lipanj i srpanj - upala mjehura, kolovoz - gnojna angina, početak rujna - želučana viroza, kraj rujna - prehlada s povišenom temperaturom, listopad - upala mjehura.

Mislim da nikada u životu nisam bila toliko učestalo bolesna, izuzevši upalu pluća na prvoj godini faksa, ali i ona je kraće trajala od ovog, čini se, beskrajnog niza. 
Premda to nisu neke strašne bolesti, one, blago rečeno, narušavaju kvalitetu života. Od stalnog umora do neraspoloženja pa i straha za budućnost. Što ako me zbog ovako lošeg imuniteta jednom napadne nešto znatno gore od upale mjehura? 

Krajem kolovoza javili su mi se iz hrvatske tvornice lijekova i dodataka prehrani Yasenka te su me pitali jesam li zainteresirana za isprobavanje nekog proizvoda koji sadrži Q10 što sam odbila, ali sam rekla da bih željela isprobati neke dodatke prehrani jer sam stalno boležljiva i umorna pa bi to bilo obostrano zadovoljstvo. 



Prije svega moram vam objasniti što je po nekom mom nestručnom mišljenju uzrok svega toga. Stres. Da se razumijemo, netko se nekako nosi sa stresnim situacijama u životu, nekome nešto predstavlja cijeli svijet i oko toga se prekomjerno živcira, a nekome to isto znači vrlo malo.
Hranim se prilično dobro u usporedbi s nekim drugim studentima, a osobito sam se dobro hranila tih nekoliko mjeseci jer sam bila kod kuće na maminoj kuhinji i jedino sam ja u obitelji bila stalno bolesna. 

Nadala sam se da će mi ovi dodatci prehrani dati energije i ojačati mi imunitet jer zapravo više nigdje nisam vidjela rješenje. Uzimala sam med s peludnim zrncima, ehinaceju i doista sam dosta toga probala, ali i dalje sam bila bolesna. 

Izabrala sam:
  • Yasenka imuno BC plus kapsule s beta-glukanom, vitaminom C, Q10-om, ginsengom i cinkom (oko 150 kn)
  • imuno C 500 tablete s vitaminom C (oko 40 kn)
  • multiCOMPLEX tablete s vitaminima B6, B9, B12, C i željezom (oko 60 kn)
Počela sam prvo s BC kapsulama koje sam uzimala u kritičnom razdoblju dva puta dnevno, a kada mi je prehlada prošla, uzimala sam ih jednom dnevno pola sata prije ručka, a za večeru sam ostavila C 500 tablete. Tek nakon što sam popila svih 30 BC kapsula, prešla sam na multiCOMPLEX tablete.

Svi navedeni dodatci prehrani trebali bi ojačati imunitet i smanjiti umor, a nakon dva mjeseca korištenja teško je reći koliko se toga promijenilo. 

Ako ne spavam dovoljno, neće mi jedna tableta taj dan pomoći jer ću i dalje samo maštati o krevetu. Ne osjećam se više tako umorno kao do prije dva mjeseca, ali činjenica je da mi je tada bilo baš užasno jer su me uhvatile sve bolesti, a u listopadu sam imala samo manjih problema s mjehurom. Znači li to da mi je ipak imunitet pod nekom kontrolom ili ne, ne znam još, mogu se samo nadati da je. Rjeđe spavam popodne nego prije, ali promijenio mi se i tempo života otkako je počeo novi semestar pa ni nemam baš previše vremena za spavanje. 

Sigurna sam samo u jedno, a to je da mi ove tablete sigurno ne odmažu jer bez obzira što ne mogu garantirati da su one zaslužne što mi je ipak malo bolje, napredak postoji i iskreno se nadam da će me zaobići i sljedeći val viroza kada temperature padnu ispod nule.

Kakva su vaša iskustva i imate li kakve preporuke za mene? 




Broj komentara: 6 :

  1. Vitamin C se ne skladišti u tijelu, tako da ga treba konstantno uzimati, od ovoga što si pila imaš samo trenutni učinak, tako da ga je bolje više konzumirati prehranom. Uvijek je bolje sve navedene vitamine unositi prehranom nego ovakvim dodatcima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Isto tako je i kod mene, jedina u kući boležljiva tako jako, stalno neke upale...stalno antibiotici..užas. a baš se dobro hranim, pazim što jedem, pijem dosta vode itd i opet i opet... čula sam za matičnu mliječ od neke žene iz karlovca da je dobra pa sam si mislila uzeti sad prije zime jednu kuru da vidim kako će mi biti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam imala razdoblje prije nekih 4-5 godina kada sam doslovno dvije godine imala upalu za upalom mjehura i stalno sam bila na antibioticima. A pazila sam da mi je uvijek toplo, da sam dobro obucena, da ne sjedim na hladnom, da ne idem bosa. Tada sam zivjela u Puli i 2 ljeta su prosla bez da sam se okupala u moru. Ponekad su upale bile pracene temperaturom i imala sam krv u urinu. Razne antibotike sam dobivala bez davanja urina. Dok nisam odselila i promijenila dr koja me poslala na testiranje urina i urinokulturu - prvo se radi u Domu zdravlja, a drugo u Zavodu za javno zdravstvo i tamo su mi pronasli bakteriju koja je bila otporna na sve dosadasnje antibiotike i dr mi je dala antibiotik za bas tu bakteriju i od onda sve ove godine vise nemam upala. Mozda da ti zatrazis tako.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sada pokušavam ovo izliječiti bez antibiotika, ali ako se oduži, svakako ću tako napraviti. :/

      Izbriši

Hvala na komentaru! :)