nedjelja, 18. lipnja 2017.

Šminka (ne) čini čovjeka - Ruževe kronike

Nedavno sam na Facebooku vidjela memes o ženama i šminkanju i toliko me to naljutilo da sam jednostavno morala podijeliti s vama svoje mišljenje o tome. Većinom je riječ o slikama žena bez šminke i sa šminkom, a iznad su većinom natpisi "zašto ju trebate voditi na bazen na prvi spoj" ili "zašto imam problema s povjerenjem" te se žene optužuje za lažno reklamiranje (eng. false advertising). Jesmo li doista otišle tako daleko da nas šminka čini toliko drugačijima? Ili smo samo usavršile svoje vještine? Je li nam samopouzdanje naraslo ili ga nemamo više? 




Dakle, muškarci nas optužuju da se lažno reklamiramo jer smo nenašminkane potpuno drugačije (da ne kažem ružnije) i da, istina, kozmetička je industrija danas toliko napredovala da i oni s najproblematičnijom kožom mogu imati savršen ten s jednim slojem dobrog pudera. Isto tako, žene mogu i obrijati svoje prirodne obrve i onda ih samo nacrtati te tako dobiti savršen oblik koji je idealan i za fotografiranje. Umjetne trepavice dostupne su svima, evo, i ja ih nosim za svaki izlazak. Međutim, radimo li to da njih zavaramo/zavedemo/obmanimo kao što misle ili je riječ o nečem drugom? Mora da je šminka iz pakla izašla, a mi smo žene vještice koje u 21. stoljeću ne znamo kuhati pa umjesto čarobnih napitaka, izmislile smo šminku. Da, mora da je to!


Meni je šminka ljubav. I nemam dvadeset rumenila i sto dvadeset ruževa zato da bih fascinirala nekog nebitnog muškarca. I ne šminkam se jer želim biti netko drugi, već jer to volim. Volim taj proces, volim rezultat, volim pogledati se u ogledalo i vidjeti što sam napravila. A isto tako, nemam problema s tim da me netko vidi bez pudera i maskare. Jednostavno, osjećaj je drugačiji. Kao i kada obučete haljinu i kada obučete trenirku. Jednako vam vremena treba da navučete i jedno i drugo na sebe, ali svejedno se u haljini bolje osjećate. I to je najvažnije! Sve dok se šminkate za sebe i za vašu sreću, nitko vam nema pravo ništa reći. Problem je ako se skrivate bez šminke i ne želite da vas dečko/prijatelj/netko vidi bez šminke jer se ne osjećate dovoljno lijepo bez nje. A onaj pravi voljet će vas i sa šminkom i bez nje. 

Isti ti muškarci koji nas optužuju za šminku, neće se buniti ako smo u štiklama, naprotiv, što su više potpetice, to bolje. Zar nije onda i to lažno reklamiranje? Visina, duge noge i ostalo? A budimo realni, svi će se prije okrenuti za sređenom ženom, neovisno je li ugledni odvjetnik Harry ili bauštelac Jozo. 

Budite onakve kakve vi želite biti. Sa šminkom ili bez nje. Mogu vam reći da ste umjetni, mogu vas optužiti da besposličarite  i samo lakirate nokte, ljudi će uvijek pričati. Važno je da ste vi zadovoljne, bez obzira na tuđe mišljenje. 

Ostanite tako lijepe i (ne)našminkane!


4 komentara :

  1. Odlicno! Slazem se od rijeci do rijeci :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako je ovo dobro napisano! Ja uzivam kada se sminkam i kada lakiram nokte, jednostavno volim to i uzivam u tome. Ali da, uvijek ima onih koji drugacije gledaju na to ali iskreno uopce me vise nije briga. Ja znam da moj dragi mene voli i bez sminke a i sa sminkom i to mi je jedino bitno. Neka druga nevazna misljenja me uopce ne zanimaju, neka svatko radi sto ga volja.

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru! :)