četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Ruževe kronike: Alergija na sniženja

SITUACIJA  A

Ulazite u trgovinu, oko vas desetak natpisa „nova kolekcija“ i prilazi vam srdačno nasmiješena prodavačica.
 Prodavačica: - Dobar dan, mogu li Vam kako pomoći?Vi: - Ne treba zasad, hvala.Prodavačica: - Ukoliko bilo što trebate, bit ću u blizini.

SITUACIJA B

Ulazite u istu trgovinu, oko vas desetak natpisa „sniženje“, ne prilazi vam nitko, osim što se morate gurati do police sa sniženim artiklima, a jedina osoba koja vam prilazi, ona je koja vam želi oteti iz ruke njezin broj hlača.


Ako idete u kupovinu dok nema sniženja, u trgovinama će vas dočekati savršeno složena odjeća, tri majice na jednoj polici, svaka je savršeno ispeglana i samo čeka vas da ju kupite. Nema gužvi, a prodavači će vam rado pomoći ukoliko imate pitanja ili nešto ne možete pronaći. No zato postoje i oni manje elegantni dani kada popularne trgovine postaju vašari na kojima ćete prije pronaći rabljenu odjeću nego novu.
Rasparani porubi, ovratnici narančasti od pudera, bijele bluze postaju sve samo ne bijele, na hlačama nedostaju gumbi,a  na jaknama ne rade patenti. Sve je nabacano na hrpu da bi se geografi mogli zapitati je li Mount Everest uistinu najviša planina. I sve to za samo 49,90 kn!

Kada žena vidi natpis SNIŽENJE, oči joj postanu kao u crtićima, samo što se umjesto dolara cakle kune. I ne treba joj ni nova majica ni nove hlače, ali tko je još vidio ne kupiti nešto što je sniženo sa 100 kuna na 50! Makar to samo jednom stavili na sebe. Kupuju se nove hlače dva broja manje jer, znate, doći će bolji dani, nema veze što se sada jedva navuku preko koljena. I nema veze što na majici ima više pudera nego na vašem licu, oprat će se, šteta bi bilo propustiti tako dobru ponudu.



Neki dan sasvim slučajno našla sam se u jednom zadarskom shopping centru i kad sam već bila tamo, naravno, morala sam vidjeti što se nudi. Isprva sam bila oduševljena, uđete, a ono se izlozi se crvene puni ogromnih natpisa 30 do 70 % sniženje i očekivanja odmah porastu. Čim sam ušla u prvu trgovinu, znala sam da je sve lijepo samo u izlogu. Trgovina je bila polarizirana kao da je nasred postavljena bodljikava žica, na onoj strani gdje je sniženje, žene se guraju, čekaju u redu da vide ružnu odjeću koja je ili XL ili XS jer se sve ostalo prodalo i prije sniženja, a ako je nešto i lijepo i želite to kupiti, onda je sniženo samo 30 %, a onih 70 % možete pronaći samo kod izobličenih artikala koje vjerojatno nikada ne biste odjenuli. Na drugoj strani možete pronaći tek pokoju osobu, ali većinom samo letimično pregledavajući bez ozbiljne namjere da nešto kupi. To vam je kao raj i pakao. U paklu je sve povoljno, ali loše za vaše živce jer ćete se morati gurati i čekati na red da biste nešto isprobali i po nekoliko desetaka minuta, a u raju je skupo, ali čisto, uredno i možete sa zadovoljstvom kupovati.


Svi mi volimo sniženja i budemo zadovoljni ako ulovimo neki dobar komad koji smo dugo gledali, ali najčešće se dogodi da  prevršite svaku mjeru i vratite se kući s pet vrećica i puno potrošenih novaca jer ste kupili ono što prije ne biste i sada ste u istoj situaciji u kakvoj biste bili da ste kupili samo ono što vam stvarno treba i što stvarno želite, a da nije bilo sniženo. Kupujte pametno i nemojte se navući na marketinške trikove, a novce ćete ionako potrošiti, bilo sniženje ili ne, samo je razlika u tome što ćete kupiti. I da, nećete stati u hlače dva broja manje, nemojte se uzalud nadati. 


Broj komentara: 8 :

  1. Stvarno me nekad bude sram svog roda, bas u situacijama koje opisujes,kad vidim umrljane,raskidane komade odjece, odjecu bacenu po podu, u drogerijama otvorenu i umrljanu kozmetiku koja nije tester, u javnom wc-u za zene.
    Strava i uzas.
    Najvise volim kupovsti ujutro kada sam u mogucnosti jer je najmanja guzva, a kada udjem u trgovinu i vidim tu guzvu, cupanje i bacanje, samo se okrenem i izadjem,nikad nisam imala zivaca za to.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve je tacno sto si napisala. Kada si snizenja u pitanju vesto izbegavam radnje bas iz razloga sto su velicine ili prevelike ili premale, a guzva je ogromna.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slazem se s tobom, ali ipak moran zaviriti u dućan kada vidim snizenje. Pa sta bude, bude ;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zato ja cekam da prode navala koju nosi snizenje pa nadem eventualno jednu stvar koja mi odgovara i koju trebam. Zivceki su sretni a sretan je i novcanik. Inace, nedavno sam kupila prvu stvar u zari-crne trapke i odgovorno tvrdim da trapke ne valjaju ako ih se lako obuce vec su najbolje kad moras poskociti 3, 4 puta pa tek onda stanes u njih. Sta da kazem, cokolada mi je ovog ljeta frendica. Una

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovisi od modela, ako ima puno elastina, onda je to istina, ali u suprotnom se ne slažem :)

      Izbriši

Hvala na komentaru! :)