srijeda, 27. kolovoza 2014.

Moja putovanja: Pečuh, Mađarska

Dosta dugo nisam pisala neki putopis iako sam putovala, stoga sam odlučila posvetiti jedan post posljednjoj destinaciji. Pečuh (Pecs) grad je u južnoj Mađarskoj te ako živite u Slavoniji, potrebno vam je vrlo malo vremena. Meni od Đakova do Pečuha treba oko dva sata autobusom ili sat i pol autom. U svakom slučaju, bliži mi je od Zagreba. Razlog prošlotjednog putovanja bila je izložba Leonarda da Vincija, a detalje o njoj možete pročitati na linku. Nažalost, mene je izložba prilično razočarala i očekivala sam vidjeti njegova stvarna djela i skice, ali zapravo su gotovo sve bile replike. Razočarana izložbom, raspoloženje sam popravila u shopping centru Arkadu u samom centru grada.


Na trgu se nalazi Leonardov konj postavljen zbog izložbe, a bilo mi je zanimljivo vidjeti da uz konja pišu objašnjenja na mađarskom, hrvatskom i engleskom. Koliko sam primijetila, većinom tamo pričaju hrvatski, ali engleski im je stvarno slab.




U Pečuhu su me najviše oduševile stare zgrade koje su izvrsno očuvane te su uredili trg tako da sve izgleda kao skladna cjelina. Tako nećete naići kraj neke zgrade stare tristotinjak godina zgradu u staklu s modernim detaljima.



Jedna od najljepših katedrala koju sam vidjela - katedrala sv. Petra i Pavla.


Za sam kraj, od svega što sam vidjela, najviše me se dojmila jedna ulica u kojoj se cijelom dužinom nalaze lokoti zaljubljenih parova. To su desetci tisuća lokota, a ima ih toliko mnogo da se ni ne vide oni prvi niti za što su zakačeni. Da sam imala više vremena, i ja bih stavila jedan. :)


Koja je vaša zadnja destinacija i imate li neke planove za buduća putovanja?

Mirna <3

Broj komentara: 15 :

  1. Žao mi je što si ostala razočarana izložbom, no našla si neku zabavu. :) Možda ne svaki grad, ali svaka država ima barem jedan grad gde se kače ovi katanci. Treba samo otkriti koji zapravo deluje... ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajme, unutrašnjost katedrale stvarno ostavlja bez daha, čak i ovako na slici, a vjerujem kako je tek uživo! Lokotići su mi isto fora, ne znam da li sam ih vidjela i u Veroni kad sam bila ili negdje drugdje, ali čini mi se da je i u Veroni prolaz s lokotima i raznim ljubavnim porukama :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jao, preslatki su ovi katančići! :))) Grad se čini baš lep.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vrlo lijepe slike. Drago mi je da ti je shopping popravio dan. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Slike su super, jako mi se sviđa unutrašnjost ove katedrale i voljela bih je vidjeti uživo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Žao mi je što si se razočarala izložbom, ali i ja bih se razočarala s replikama. U Pečuhu sam puno puta bila (jer mi je blizu) i ne sjećam se kad sam zadnji put šetala gradom. Kad dođem uživam u Arkadu :D

    OdgovoriIzbriši
  7. pridružujem se žaljenju razočarenja izložbom, i mene bi razočarale replike...pogotovo DaVincijeve. Ja sam samo bila u Budimpešti ali kratko pa nisam puno razgledavala...ipak mi je koncert bio važniji :P Katedrala je divna :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Shame on me, nisam nikad čula za Pečuh, ali baš volim ovako otkriti neki grad kroz tuđe iskustvo, uvijek imam mnogo veću želju da ga posjetim nego kad vidim ponude u agencijama i slično.
    Posljednje mjesto u kom sam ja bila je Mostar (BiH) i ostala sam očarana i ljuta na sebe što ga nisam posjetila prije, jer sam udaljena na nekih 2 sata vožnje. :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Baš šteta što izložba nije bila dobra :( Katedrala izgleda predivno :) A ovi lokotići su mi baš prefora :)
    Odlični su mi postovi ovakvog tipa jer i sama obožavam putovati :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru! :)