srijeda, 13. studenoga 2013.

Makeup osnove: Puderi i korektori

Izbor pravog pudera mnogima je težak zadatak, bilo zbog odgovarajuće nijanse ili zbog pudera za vaš tip kože. Iako sam mlada, prvi eksperimenti s puderima započeli su još u šestom razredu osnovne škole. Nisam tada znala ni koji je moj tip kože ni koju nijansu trebam, a o korištenju pudera u kamenu bolje da ne govorim. S nadom da ću pomoći svim početnicima ili onima koji imaju bilo kakve dvojbe, donosim vam post o osnovama odabira pudera i korektora te preporuke proizvoda koji su mi se svidjeli.


Prije svega, uvijek morate znati kakav tip kože imate. Svaki put kad mi netko dođe na šminkanje, to je prvo pitanje koje pitam kako bih znala koji puder najbolje odgovara. Većinom dobijem odgovor da ne znaju. Meni to ne predstavlja velik problem jer se najčešće i vidi kakva vam je koža, ali je to strašno za one koji ga sami sebi trebaju kupiti kada dođu u drogeriju, a zapravo ni ne znaju što im je potrebno.
Ako vam se koža peruta, suha je na dodir, uvijek bez prirodnog sjaja, onda imate suhu kožu.

Ako vam je koža masna na dodir ili vidite da se prekomjerno sjajite, onda imate masnu kožu.

Ako vam je koža mjestimično suha i peruta se, a mjestimično se masti (najčešće na T-zoni), onda imate mješovitu kožu.

Svaki tip kože traži drugačiju njegu, ali i drugačiji puder.

Puderi za suhu kožu

Suhoj koži preporučila bih pudere koji imaju tzv. dewy finiš, odnosno, pudere koji daju prirodan sjaj koži. Na njima često piše da su hidratantni i zato dobro obratite pozornost na ono što piše na bočici. Tekući puderi definitivno su najbolji izbor, a mousse puderi najčešće naglase suhe dijelove lica. Ako želite fiksirati šminku, izaberite transparentni puder (puder u prahu) i nanesite ga u tankom sloju. Velika pogreška na koju nailazim jest da ljudi misle kako je svrha pudera u prahu i pudera u kamenu prekrivanje. Ne znam jeste li razmišljali o tome, ali vi biste morali staviti jako puno slojeva da bi se nepravilnosti prekrile, a tada bi lice izgledalo poput maske. Oni mogu ujednačiti ten, ali ništa više od toga.

Preporuka: Bourjois Healthy Miy

Puderi za masnu kožu

Masnoj koži potreban je mat efekt i uvijek gledajte da je to napisano na ambalaži. Kada ga nanesete, na licu ne smije biti prosijavanja, masnom sjaju ne treba biti ni traga. Ako ipak tekući puder nije dovoljan, koristite i dobar puder u prahu ili kamenu na kojem je također jasno naznačeno da matira. Mousse puderi najčešće odgovaraju masnoj koži.

Preporuka: Nisam još pronašla savršen puder za masnu kožu, ali mi odgovara kombinacija nekoliko pudera. Prvo koristim L'Oreal Mat' Magique ili Avene Couvrance tekuće pudere (za Avene uskoro stiže posebna recenzija) koji ne prekrivaju osobito, ali zato lice nakon njih bude matirano baš kako mi odgovara. Nakon njih stavljam Mac Studio Fix Fluid i na samome kraju Manhattan Soft Mat puder u prahu.

Puderi za mješovitu kožu

Ako imate masnu T-zonu, a suhe obraze, nemojte kupovati pudere namijenjene isključivo jednom ili isključivo drugom tipu kože. Puder ne treba imati ni dewy, a ni mat finish, već pokušajte pronaći neki na kojem piše da se prilagođava vašem tipu kože. Na većini pudera namijenjenih mješovitoj koži to i piše, tako da se ne morate osobito brinuti. Također preporučujem fiksiranje tekućeg pudera puderom u prahu, osobito na T-zoni.

Preporuka: L'Oreal True Match


Ako ste odabrali puder koji odgovara vašem tipu kože, vrijeme je za odabir nijanse. Odabrati idealnu nijansu nije lako ako ste početnik, imala sam stvarno sve moguće nijanse pudera otkad sam se počela šminkati jer nikad nisam znala kako odabrati pravu. Kada se pogledate u ogledalo na prirodnom svjetlu, biste li rekli da vam boja kože vuče na žuto, ružičasto ili neutralno? To se zove određivanje podtona. U određivanju vam može pomoći i još nekoliko faktora: ako brzo potamnite na suncu, vjerojatno imate topao podton (žut, maslinast), ako vam bolje pristaje srebro od zlata, onda vjerojatno imate hladan podton (ružičast). Nakon određivanja podtona, možete se usredotočiti na biranje nijanse. Moj vam je savjet da puder isprobate na licu i to na granici vrata i lica kako biste vidjeli pristaje li nijansa vašoj koži.

Korektori 

Na tržištu su korektori dostupni u različitim varijantama - od tekućih, u sticku do kremastih. Svaki korektor najčešće ima različitu namjenu.

Tekući korektori uglavnom služe za prekrivanje podočnjaka. Mogu biti gusti, rijetki, kremasti ili više poput gela. U svakom slučaju, nije nimalo lako naći odgovarajući korektor za podočnjake. Krivi korektor često vam može isušiti okoloočno područje, stoga je moj savjet da ga prvo koristite nekoliko puta negdje dalje na licu, čisto da vidite kako će vam koža reagirati. Ja uvijek uzmem nijansu svjetliji korektor za podočnjake od nijanse pudera koji koristim. Preporučujem vam Maybelline Fit Me tekući korektor.

Korektore u sticku najčešće koristim za prekrivanje većih nepravilnosti. Nemojte ih razmazivati po cijelom licu, već malo nanesite i utapkajte na problematično mjesto. Za njih je najvažnije odabrati nijansu koja odgovara nijansi vašeg pudera jer inače će se primijetiti gdje ste ga stavljali.

Postoje i kamuflaže - korektori koji imaju najviši stupanj prekrivanja - mogu prekriti i tetovaže i najveće nepravilnosti na koži. Ja koristim Artdeco kamuflažu kojom sam jako zadovoljna jer odlično prekriva, a dugo traje.

Nadam se da vam je post koristio. Zanima li vas još edukativnih postova? Pišite mi. :)

Mirna <3

33 komentara :

  1. Može, mene uvijek zanimaju edukativni postovi, pogotovo jer u neke stvari ponekad nisam sigurna i volim dok mogu pročitati nešto što do tad nisam znala. Evo iskreno do sad si nisam znala odrediti podton, ali sad zahvaljujući postu znam :) pudere sam uvijek prije kupovine isprobavala na ruci i nekad sam znala fulati, ali sam se spraksala u zadnje vrijeme. I ja volim Maybellinove korektore, trenutno mi je najdraži Affinitone 03 sand. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da si pronašla nešto korisno :) jednom kad nađeš nijansu koja ti odgovara, nećeš više imati puno problema :)

      Izbriši
  2. Ja imam masnu kožu i super puder mi je revlon colorstay, svakako preporučam :) a neznam odredit svoj podton:(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isprobala sam ga, dobar je :) Možda si neutralan? Ako već ne možeš odrediti prema nekim faktorima o kojima sam pisala.

      Izbriši
  3. Jako dobar post! Odličan si puder preporučila nama suhokožcima, i ja ga sama koristim već godinama i obožavam :) Malo me šokiralo ovo da ti dolaze žene na šminkanje koje ni same ne znaju kakvu kožu imaju, zaista onda nema šanse da pronađu svoj savršeni puder :) Ja s korektorima uvijek vodim bitku, koristim ih nekoliko, obično neki laganiji, tekući koji mi služi više kao posvjetljivač i neki teži, trenutno Catrice kamuflažu, jer imam baš naglašene podočnjake... i samo nastavi s ovakvom tematikom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja se šokiram uvijek, to je vrlo čest odgovor :/ Nisam probala Catrice kamuflažu, samo Artdeco, ali čula sam da je dobra :)

      Izbriši
  4. Jooj s s puderima nikako na zelenu granu. Super ti je ovaj post, vrlo korisno a posebno jer imaš i preporuke.

    Edukativni postovi su mi najdraži ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako koristan post. Razmišljam o kupovini novog pudera koji daje mat efekat, i imam više opcija, što mi stvara problem. :) Ja znam koji imam tip kože, ali zato nikad ne znam za koji puder (koji daje mat efekat) da se odlučim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno, ja sam ih probala puno, teško je pronaći odmah onaj savršen :)

      Izbriši
  6. Odličan si post napisala, za svaku preporuku :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan post! Ja vrlo dobro znam i kakvu kožu imam (masnu) i kakav puder mi treba ali moram priznati da još uvijek nakon puno isprobanih pudera još nisam našla onaj savršeni. Ja bih samo još nadodala da kada su u pitanju puderi za masnu kožu da je bitno da su oil-free tj. da treba malo provjeriti i sastojke jer sam se sama uvjerila da nije uvijek bitno da piše mat. Mene je najviše matirao jedan na kojemu mat nije ni bilo naznačeno.
    A ti kada otkriješ savršeni puder za masnu kožu javi nam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U potpunosti se slažem ;) Avene Couvrance nema oznaku mat, ali zato piše oil-free :) Naravno

      Izbriši
  8. Izvrstan post :)
    Imam normalnu kožu sa masnom T-zonom (koja mi je ljeti bila ok, ali se u zadnja tri tjedna počela jako mastiti), tako da meni najbolje odgovara Vichy Aera Teint (i za masnu i za suhu - što mi je i dalje misterij kako), te od ove jeseni Illamasqua Light liquid foundation.
    A što se podtona tiče, brzo potamnim, ali mi bolje srebro odgovara, a i plave su mi k.žile na zapešću - pa bih rekla da sam ružičsti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) nisam ih probala pa ne mogu ništa reći. Prema tvojim slikama, i ja bih rekla da si ružičasti :D

      Izbriši
  9. odlican post! bourjois HM je moj must have puder vec godinama :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Već sam i sama napisala par puta, ne koristim niti pudere niti korektore. Jednom sam još u školskim danima za neki događaj kupila nešto tipa puder od Nivee, tipa krema puder.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sjajan post i sigurno će mnogima dobro doći.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovakvih postova nikad dosta. Što znači: da, nastavi sa ovakvim postovima :) Edukuj omladinu :D

    OdgovoriIzbriši
  13. Mirna, super si ovo napisala! Genijalno je za cure koje možda tek startaju sa šminkanjem. Baš super! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. odlično, naročito za cure i žene još u potrazi za pravim :D

    OdgovoriIzbriši
  15. Odličan post! Meni je Revlon vrh vrhova, ne mogu ja bez njega. :D

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja sam svakako za edukativne postove, svaka ti čast :)
    Ja sam trenutno u fazi testiranja još par pudera kojima bih htjela obogatiti svoju kolekciju jer želim imati još barem jedan izbor pored Shiseida :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Super post! Definitivno palac gore za još edukativnih postova. :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru! :)