srijeda, 11. rujna 2013.

Kozmetika: kako uštedjeti

Štednja i pisanje beauty bloga? Kad na vrbi rodi grožđe. 

Pisanje bloga ima svoje prednosti i mane kao i svaki drugi dio života. Neke od prednosti definitivno su upoznavanje predivnih ljudi s kojima dijelite svoje interese i imate brojne zajedničke teme, pisanje o onome što volite koje vas ispunjava, komentari koji vam uljepšaju dan... S druge strane, pisanje bloga nije lako i traži predanost, no kada nešto voliš, ništa ti nije problem učiniti. Jedna od mana definitivno je navika konstantnog kupovanja novih stvari koje vam (ne) trebaju jer ste ih vidjeli kod drugih blogerica i jednostavno ih morate imati. Wish liste stalno rastu bez obzira što ste pola toga već skinuli s one posljednje, ali to nikad nije ni bitno jer ste vidjeli nešto novo i divno. Razumijemo se? :D



Kad sam tek počela s pisanjem bloga, nisam imala uopće puno šminke, nisam kupovala high end kozmetiku jer sam smatrala kako je to bacanje novaca i da uvijek mogu kupiti nešto bolje i korisnije. Danas sam druga osoba po tom pitanju (ali i dalje ni približno kao Dulce Candy).
Svrha je ovog posta podijeliti s vama savjete koji možda nekom od vas pomognu i uštedite koju kunu. Ja sam uštedjela, ali i za te iste novce kupila nešto novo. Često čitam komentare na blogovima: "Lijepo je, ali skupo." i u današnje vrijeme stvarno nije lako izdvojiti veliku svotu na šminku kad vlada nezaposlenost, siromaštvo i žene, bez obzira koliko voljele šminku, nemaju dovoljno sredstava za priuštiti si i ono osnovno.


1. čitajte recenzije

Recenzije postoje s razlogom - daju vam detaljan uvid u neki proizvod koji vas navodi je li određeni proizvod za vas ili biste ga trebali zaobići. Na svu sreću, ima sve više beauty blogova te tako možete pročitati mnogo recenzija od različitih osoba za jedan proizvod. Čitanje vas ne košta ništa, a možete uštedjeti mnogo.

2. kupujte online

Često web shopovi imaju različite akcije: besplatna poštarina, popust na sve nekoliko dana, popust na određene proizvode, akcije 2 + 1 gratis i sl. Prednost online kupovine (osobito iz inozemstva) nije samo mogućnost nabavljanja proizvoda koji nisu dostupni na našem tržištu, već i kupovina po nižim cijenama nego kod nas. Ako tražite neke stranice, ja vam preporučujem: hqhairfeeluniqueMUAebay...

3. podijelite troškove

Često u trgovinama možete naići na akcije 1 + 1 gratis (tako ste u dm-u mogli kupiti Max Factor 2000 Calorie maskaru i dobiti jednu gratis) i tada nađite neku prijateljicu, mamu, sestru ili već nekog koga bi to moglo zanimati i podijelite troškove. Isto tako, ako kupujete neke kreme ili maske za lice po prvi put, isto možete podijeliti s nekim. Ako naručujete online, možete podijeliti s nekim poštarinu i naručiti zajedno (pogotovo otkad nema carine unutar EU).

4. blog sale 

U zadnje vrijeme mogli ste vidjeti da su brojne blogerice, uključujući i mene, imale blog sale u kojem ste mogli nabaviti izvrsne proizvode po povoljnim cijenama. Dovoljno je pratiti facebook stranice blogova i vjerojatno vam neće izmaknuti.

5. ne plašite se DIY projekata

Često možete mnogo toga napraviti sami bez puno trude i uloženog novca. Maske za lice mogu nastati u kućnoj radinosti i često su puno bolje od onih kupovnih. Na YouTube-u možete pronaći brojne tutorijale, a jedna od vlogerica koja ima odlične ideje definitivno je Anneorshine.

6. tražite testere

Ako kupujete nešto u ljekarni, uvijek možete pitati za tester i tako vidjeti odgovara li vam nešto ili ne bez ikakvih troškova. Uostalom, ako kupujete i u parfumeriji, uvijek možete uzeti malo kreme ili nečega u posudicu kako biste mogli isprobati kod kuće.


Na kraju, svatko voli nešto i na to troši više nego što bi možda trebao. Ja volim šminku i zato trošim na nju i radije bih dala 300 kn za puder nego kupila jednu kutiju cigareta. Odaberite svoje prioritete te se na njih usredotočite.

Imate li vi koji savjet? Jeste li za rubriku povoljno vs. skupo? Jeste li pronašli neki koristan savjet?

Mirna <3


34 komentara :

  1. Super post :) I slažem se od prve do zadnje točke sa tobom :)

    Jedini mi problem predstavlja nedostatak testera ponekad - no to je ipak jedna druga priča. Ali dobijem mlade kada vidim da te iste testere cure prodaju (!!) na npr. krpicama :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) mislim da je važno pronaći dobru ljekarnu u kojoj uvijek daju :)

      Izbriši
  2. Baš si ovo lipo sročila i totalno bih se složila s tobom! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjajan post! Moram priznati da sve ove savete primenjujem i sama. Treba gledati akcije, jer uglavnom moze lepo da se ustedi.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan post! Ja većinu stvari (90%) koje sam kupila u poslednje vreme su na preporuku blogerki, tj. iz postova i zaista se ni za jedan proizvod nisam pokajala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja uvijek pogledam recenzije ako je nešto skuplje u pitanju :)

      Izbriši
  5. Super post! Ja sam poslednjih par meseci pocela da isprobavam DIY i nasla nekoliko favorita koji su mi bolji od kupovnih .:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlican post! Skroz se slazem sa tobom, mada ja za sada nisam mnogo kupovala online. Samo nekoliko puta.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kratko i jasno, bez previše filozofije. Samo ovi testeri su malo sporni, kriju ih i samo se rijetkima ukažu :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Super savjeti, držim se svih tocaka :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako sam se prepoznala u uvodu :(. Do pisanja bloga kozmetika mi je bila na minimumu. Kupovalo se kad bi se potrošilo (izuzev gelova za tuširanje, to sam uvijek voljela imati na izbor). Otkad sam zašla u bloganje sve više kupujem i ono što mi taj moment nije nužno. Jučer sam donijela odluku da malo stanem na loptu i smirim se.

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš si ovo dobro sročila :) Najviše se uštedi tako što se ne kupuju pogrešni proizvodi, a čitanje recenzija i utisaka tu zaista pomaže.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš to, recenzije stvarno mogu biti jako korisne :)

      Izbriši
  11. Sve je do nas osim testeri :) to je bas problem nabaviti. Recenzije najvise pomognu ali ja moram procitati barem 5 pozitivnih a da nisu sponzorisane pa tek onda vjerujem :) sta cu, znam da se neke djevojke ne mogu kontrolisati pa u euforiji dobijanja besplatnog proizvoda, nahvale ga maksimalno :) Ne sve, ali neke da...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Treba se potruditi i pitati za testere :) na žalost, to je jedan od problema blogosfere, ali ja vjerujem većini blogerica koje čitam :)

      Izbriši
  12. Sve super rečeno, slažem se s tobom od početka do kraja. I za svaki proizvod i ja sama danima po netu čitam recenzije, ne želim bacati bespotrebno novceeee, tako da to stvarno super pomaže.
    :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je pametno :) jer ovako netko drugi isproba za tebe :D

      Izbriši
  13. Imaš ti i pravo ;) Slažem se sa svime, a prepoznala sam se u onom dijelu kako wishlista stalno raste i sve su mi potrebnije stvari za koje nisam nikad mislila da će mi trebati!!! A opet, čitajući postove i recenzije sam stvarno puno i naučila od kolegica blogerica. Davno prije nego što sam počela pisati i pratiti blogove sam gledala Youtube tutoriale, i MAC i ostali brandovi su mi se činili totalno nedostupnima. Ali zato je tu online shopping :D Samo treba imati $$$ :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, bez novca ne može, ovo su samo mali savjeti koji mogu malo pomoći da se uštedi :)

      Izbriši
  14. Odlična ideja za post, Mirna! Potpisujem od prve do zadnje rečenice :)
    Kada sam počela pisati blog moram priznati da sam imala puno kozmetike, ali nekako s pisanjem sam shvatila da ne trebam uvijek imati sve i svašta samo kako bih nešto probala - odlučila sam kupovati samo one proizvode koje želim ili mi trebaju bez utjecaja sa strane i bez obzira što druge blogerice imaju. To je i bio razlog zašto sam 80% svoje kozmetike podijelila - dijelila sam i prodala na blog sale.-u sve ono što ne koristim najmanje jednom tjedno. Nema razloga gomilati stvari :) Sada sam puno sretnija jer imam mjesta za one stvari koje volim, ne kupujem sve novo što je izašlo samo da to imam - zbilja se trudim da ono što kupim maksimalno iskoristim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) to je jako pametno i bilo bi odlično kad bismo i svi mogli biti takvi... ali eto :)

      Izbriši
  15. Slažem se sa svime što si napisala. Većinu toga i sama primjenjujem. :D
    Lijepo si završila post!Svatko kupuje po svojim željama, potrebama i mogućnostima i nema potrebe za osuđivanjem i prozivanjem, dok god time ne štetiš nekome. :D

    OdgovoriIzbriši
  16. Odličan post, sa svime se slažem! Ja sam isto kao i ti, prije kupovala drogerijsku kzometiku i nisam ni razmišljala o nečem high-end.. Ali baš to, pisanje bloga te uvijek nekako nagna da probaš i skuplje. xD Još uvijek velikom većinom imam drogerijske proizvode, ali odredila sam si prioritete i ono na što mi se isplati dati više novca, a na što ne :) Mislim da je ta podjela ključna.

    OdgovoriIzbriši
  17. Slazem se sa svim napisanim... Sve vise i vise vodim racuna o proizvodima koje nameravam da kupim :D

    OdgovoriIzbriši
  18. recenzija je jedno ali tester je ipak tester... na žalost, do njih je koji put strašno teško doći :P
    blaženi online shopping ;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Štednja je kod mene nepoznata riječ. Nažalost. U potpunosti se slažem sa cijelim tekstom, ponajprije onim uvodnim dijelom da su došla grozna vremena i da si žene danas ne mogu ono osnovno priuštiti, a kamoli neki Dior ili Chanel. Ja sam jedna od onih sretnica koja može, mada se i ja u zadnje vrijeme jako kočim. Puno mi znači blog i drugi blogovi jer zaista rijetko fulam od kada čitam i pratim blogove. I moram ti priznati da si jako zrelo napisala ovaj post. :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru! :)