nedjelja, 22. travnja 2018.

Dosadan kao upala mjehura

Odmah na početku moram napomenuti da ja nisam liječnica i nemam nikakve veze s medicinom, ali da sve što pišem, pišem iz svog iskustva. Isto tako, nešto što meni nije pomoglo, nekome je možda bilo izvrsno, ali cilj je ovog članka podijeliti s vama svoju priču i reći vam kako sam se riješila stalnih upala mjehura nakon godinu dana isprobavanja svega i svačega.
Kad je to rečeno, možemo prijeći na ono bitno!

Prije svega zalažem se da se poznata narodna izreka izmijeni u dosadan kao upala mjehura. Kad jednom dobijete upalu mjehura, nastradali ste jer će se vratiti tako lako da nećete biti ni svjesni što ste sada skrivili.



Upalu mjehura dobila sam početkom srpnja 2017. jer sam hodala bosa kao posljedica tisuću i jednog žulja zbog novih sandala. Dva dana kasnije dobila sam blago povišenu temperaturu (oko 37,2) i užasne bolove. Otišla sam svojoj doktorici opće prakse koja mi je prepisala Ninur bez ikakvih pretraga i poslala me kući. Temperaturu već sljedeći dan više nisam imala, ali bol je trajala sigurno deset dana, a učestalo mokrenje tri tjedna. Bila sam na moru u to vrijeme i sunčanje mi je pomagalo, ali sam obvezno mijenjala kupaći čim bih izašla iz mora. 

Riješila sam svoju prvu bitku i mislila sam da je to sada to i da mogu vratiti se normalnom načinu života u kojem ne trčim mokriti svakih sat vremena. Međutim, svakih mjesec dana mene bi mjehur bar jednom uhvatio i onda bih pila litre i litre čaja od brusnice i vrbovice. Uvin čaj u početku sam izbjegavala jer je to značilo da više ne smijem jesti slatko i kiselo, stoga ga tada još nisam počela piti. Svaka ta upala trajala bi tri do četiri dana i onda bi prošla. U međuvremenu sam isprobala BonUrel kapsule koje sam pila oko dva tjedna i bilo mi je malo bolje, ali cijena jedne kutije iznosi 287 kuna pa sad zamislite da ju kupujete dva puta mjesečno...

Kritično je postalo sredinom siječnja. Išla sam mokriti svakih pola sata i budila sam se minimalno jednom svake noći, a od jedne šalice čaja išla bih mokriti dva puta. Postalo je nenormalno. Plakala sam od muke. Otišla sam opet svojoj doktorici i dobila sam uputnicu za vađenje krvi i urinokulturu kako bi se vidjelo koja je bakterija uzročnik i kako riješiti problem. Međutim, moji su nalazi došli savršeni. Doktorica mi nije dala ništa, ali me uputila ginekologinji jer je problem možda bio povezan s tim. Otišla sam i na te pretrage, PAPA test, ultrazvuk mjehura - i dalje je sa mnom sve bilo u redu.

Moji kod kuće već su mislili da sam luda i da umišljam da sam bolesna, ali kako je moguće ići mokriti svakih pola sata? Ne mogu si to umisliti, a bome ni bol koju sam osjetila. Guglala sam upalu mjehura i na hrvatskom i na engleskom jeziku i pretraživala načine liječenja, a ovdje je ukratko popis svega što sam isprobala tijekom godinu dana (ako nešto nisam zaboravila). Vjerujte mi, nije mi se isprobavalo pola toga, ali desperate times call for desperate measures.

  • čaj od brusnice
  • čaj od vrbovice
  • Uvin H čaj
  • prokuhana voda s češnjakom 
  • prokuhani lovorov list
  • BonUrel kapsule (287 kn za dva tjedna)
  • Cystinol kapsule (70-ak kuna za pet dana)
  • ulje češnjaka (80-ak kuna za mjesec dana)
  • četiri litre vode dnevno

Unatoč svemu upale su se i dalje vraćale. I onda sam, sasvim slučajno, pronašla uzorak pojavljivanja mojih upala - nakon spolnog odnosa. Malo sam istraživala i saznala sam da postoji tzv. cistitis medenog mjeseca i da su neke žene tome sklone. 
Dovoljno je reći da mi nije palo na pamet da prihvatim tu dijagnozu i da se pomirim s tim. Ginekologinja mi je rekla da je moguće da je baš to razlog i da popijem četiri čaše vode prije i četiri čaše vode nakon odnosa. Užasan savjet - morala sam mokriti deset puta i nisam spavala cijelu noć. U teoriji zvuči u redu, ali u praksi je užasno. Osjećat ćete se napuhano nakon toliko tekućine odjednom, a o gubljenju volje da ne govorim.

Nastavila sam proučavati članke na engleskom jeziku (na hrvatskom sam već došla do 10. stranice na Googleu pa sam shvatila da nemam što više pronaći) i na nekom forumu čula sam za D-manozu. Onda sam se sjetila da sam kod Martine Dear Skin na Instagramu vidjela bočicu na kojoj je to pisalo i odmah sam otišla na online ljekarnu, ali dočekao me opet hladan tuš i previsoka cijena od tristotinjak kuna za nešto što mi možda opet ne bi djelovalo kao ni ostali dodatci koje sam isprobala. Otišla sam na iHerb i tamo sam pronašla kapsule D-manoze (60 kom) za 103 kune što mi je bilo sasvim prihvatljivo, a uz njih sam naručila i kapsule brusnice (60 kom) za 37 što je više nego duplo povoljnije nego kod nas. Narudžbu sam čekala tri tjedna kao ozeblo sunce, ali kad je došla, olakšala mi je život. 

U početku sam uzimala jednu kapsulu D-manoze i jednu kapsulu brusnice svaki dan, a onda sam počela uzimati samo onaj dan kad se trebam vidjeti s dečkom. :D Prošla su dva mjeseca i nisam imala nijednu upalu što je vjerojatno najveće životno olakšanje ikada!

Ne mogu garantirati ni vama ni sebi da je ova priča konačno završila, ali definitivno mi je bolje i nakon nekoliko mjeseci buđenja svake noći - opet normalno spavam.

Nadam se da vam je ova moja priča bar malo pomogla i ako imate sličan problem, da ćete i vi uspješno ga izliječiti.






Broj komentara: 12 :

  1. Isti, isti, ISTI slucaj i kod mene! Mislila sam da sam jedina na svijetu s takvim problemom. Em sto je bolni em sto nam je unistilo seksualni zivot. Sprjecavam pijenjem pune case vode prije spolnog odnosa i odmah poslije trcim mokriti. Nisam nigdje nasla "lijek" za to. Probat cu svakako onda s tabletama D-manoze.
    Hvala ti na djeljenju ovog iskustva!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti punooo,dobro je znati!!! ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zašto kada piješnuvin čaj ne smiješ jesti slatko i kiselo? Nisam to znala! Nadam se da ću i ja riješiti svoj problem s upalama i čestim trčanjem na WC...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zbog pH vrijednosti koje se onda poništavaju. Piše dosta detaljno na netu o tome :)

      Izbriši
  4. Imam isti problem (upravo taj cistitis medenog mjeseca) već 6 godina, s time da sam još i dijabetičar, ali nije mi pomoglo ništa od ovih prirodnih stvari - D-manozu sam pila prije par godina i apsolutno ništa od nje se nije promijenilo... Onda sam dobila Uro-Vaxom i od onda nisam dobila upalu - tome ima već godina dana...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Normalno, ne može nam svima isto djelovati, ali bitno je da svatko pronađe što mu odgovara :)

      Izbriši
  5. D-manoza je super, ja nemam ceste upale mjehura, ali imam problem sa E.coli koja je jednako dosadna i kod nas u ljekarni sam uzela prah d-manoze ( pakiranje je oko 250 kn, ali je ogromno i navodno je to jedina prava d-manoza u nasim ljekarnama ) i isto me spasila.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uf, i mene je dugo, dugo mučila upala, nekih dvije godine, samo su se redale i onda sam srećom otkrila koja je bakterija u pitanju pa sam se izliječila.
    Inače, kod mene je normalno da idem min. 5 puta noću na wc, a tijekom dana svakih 15 min. Uf, niti ne pamtim kada je bilo drugačije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, pa nisam baš sigurna da bi to trebalo biti normalno :( Nisam liječnica, ali možda da provjeriš?

      Izbriši

Hvala na komentaru! :)