nedjelja, 26. travnja 2015.

Problematična koža: LRP Effaclar Duo [+] vs. Avene Cleanance K

U posljednja 3 mjeseca potrošila sam oko 500 kn na proizvode za problematičnu kožu jer mi je T-zona poludjela, od sitnih prišića na čelu koje sam lako prekrivala, dobila sam akne i postala dermatološki slučaj, ali, naravno, nisam posjetila dermatologa jer vjerujem da mogu sama riješiti problem.

Povijest proizvoda namijenjenih problematičnoj koži koje sam koristila u zadnjih godinu dana:


  • Vichy Normaderm 
  • Bioderma Sensibio Serum 
  • LRP Effaclar Duo (obični)
  • LRP Effaclar gel za umivanje 
  • Avene Cleanance tonik za čišćenje 
  • Lilly Veoma zdrava krema 
To su oni kojih sam se uspjela sjetiti, ali bitno je naglasiti da ih je bilo stvarno puno. I svi su mi oni bili manje-više dobri, izuzevši LRP Effaclar Duo koji mi je spalio lice jer je bio tada prejak za moje sasvim dobre lice. 

Uhvatio me očaj kad mi se lice naglo pokvarilo. Ne mogu vam opisati kako sam se loše osjećala. Ja sam osoba koja uživa u kozmetici, volim konturiranje, volim highlightere, volim se igrati bojama na svom licu, a onda od tog kaosa koji je nastao, sve ostalo postalo je sporedno - izgubila sam volju za šminkanjem. Počela sam pretraživati internet i čitati recenzije onih krema koje još nisam probala pa sam tako prvo kupila Avene Cleanace K, a onda LRP Effaclar Duo [+]. 



Avene Cleanance K gel- kremu kupila sam nakon što sam pročitala desetak pozitivnih recenzija, a i nikada prije  nisam imala negativna iskustva s njima, naprotiv, svi Avene proizvodi koje sam probala, potpuno su me oduševili. Krema je namijenjena svakodnevnoj njezi problematične kože, a ima eksfolijativno djelovanje, glikolna kiselina nalazi se na drugom mjestu u sastavu. Moje prvo nanošenje bilo je traumatično, lice me užasno peklo desetak sekundi. Mislila sam da je to jer mi je koža još od prije dosta izritirana te da će biti bolje drugi put kad sve malo zacijeli. Ali ne - ni drugi put nije bilo bolje. Čak je bilo zanimljivo da me peklo i na mjestima gdje nemam akne, već samo mitesere, npr. na nosu. Moram napomenuti da sam ju nanosila samo na T-zonu jer obrazi su mi, na svu sreću, potpuno čisti. Iduće jutro nakon prvog nanošenja, probudila sam se s nekoliko potkožnih akni, ali postojeće su bile lagano isušene. Onda sam mislila da je u pitanju faza čišćenja te da će nakon tjedan, dva ti potkožni nestati, a i da će koža prestati peći. Mjesec dana kasnije meni je lice izgledalo gore nego ikada i postala sam još depresivnija nego što sam bila. Tada sam odlučila da ju ostavljam i možda joj se vratim jednoga dana. I jesam, prije dva do tri dana, nanijela sam ju na jednu manju potkožnu aknu preko noći, opet me peklo, a nije ništa drugo učinilo po tom pitanju. Dakle, konačno odustajem od nje.

Budući da mi je lice ostalo kaotično, morala sam opet tražiti nešto novo. Imala sam LRP Effaclar Duo [+] tester od 5 ml pa sam mislila da mogu isprobati, gore ne može nego što već je. U tjedan dana, koliko sam ga nanosila, meni se lice preporodilo, sve se brzo sušilo, nije peklo, nije bilo novih akni. Bila sam presretna! I onda sam potrosila tester, ali se koža vratila na staro. Odlučila sam kupiti full-size pakiranje, nisam uopće bila skeptična, čak sam se i veselila jer se već pokazao kao spas. Nanijela sam ga na T-zonu opet prije spavanja, moju novu kremicu kojoj sam se tako veselila, a ujutro sam se probudila bolnog čela. Imala sam SIGURNO barem 5 potkožnih akni. Nisam znala što se događa, mislila sam možda PMS, previše čokolade, ah, proći će, a kremu ću nastaviti koristiti. Nakon tjedan dana primijetila sam da svaki put dobijem nekoliko potkožnih akni kojima nema opravdanja, a ništa drugo osim Dua nisam koristila. I dalje sam ja to sve nekako pravdala, ali nakon što je i menstruacija prošla i više nije moglo biti opravdanja u PMS-u, nakon što 10 dana nisam jela čokoladu, a kremu sam i dalje koristila, a bilo je sve gore i gore (a mislila sam da gore ne može), čelo me boljelo koliko sam potkožnih imala. Odustala sam i od njega, nisam više mogla gledati se u ogledalo, bilo je strašno. Jedino mi nije bilo jasno kako je moguće da mi je tester savršeno odgovarao, a full-size pakiranje nikako. 


Nakon 200 kn bačenih u vjetar na ove dvije kreme i uz sve pripadajuće gelove i tonike za čišćenje, odlučila sam da više nikakve kiseline i kreme ne idu na moju kožu.

 Počela sam mijenjati životne navike, ne koristim nikakve proizvode namijenjene problematičnoj koži, već isključivo prirodne sastojke i maske. Mjesec dana kasnije moja je koža neopisivo bolja, ali o tome ću vam pisati poseban post. 

Zaključak ovoga posta bio bi da ja nisam imala sreće ni s jednom od ovih dviju krema te da su mi napravile više štete nego koristi. To ne znači da će tako biti i vama, naprotiv, može vam biti odlično, ali savjet koji bih vam dala jest da se zapitate koji je uzrok vašoj problematičnoj koži te što možete učiniti za svoj organizam kako biste utjecali na to. 

Nadam se da vam je post bio koristan, a vi mi pišite zanima li vas kako sam vratila kožu pod kontrolu. :) 

Mirna <3

21 komentar :

  1. Trenutno koristim LRP duo ujutro i Bioderma AKN navečer i lice mi se pročistilo. Imam komedone, one potkožne bijele prištiće i stvarno su mi pomogle. Nakon toga namjeravam krenuti s Cleanance K. Kao što si rekla, ne odgovara sve svakome, ali je najgore kad daš više love za nešto, a na kraju ispadne da ti uopće ne odgovara ili napravi još goru stvar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Trenutno sam na Paula's Choice Exfoliantu pa ćemo vidjeti. Ovo iz posta nisam ni planirala isprobavati zbog svoje suhe kože.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slična iskustva imam s LRP, nažalost. Mislila sam da sam jedina, koliko su ga svi hvalili, sad mi je malo lakše :D Znači ni Avene nije puno bolji.. Da, zanima me kako si uspjela! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nažalost, u mom slučaju nije bolji. :/ Drago mi je, svakako planiram napisati post o tome :)

      Izbriši
  4. Što se tiče mene, moja koža je sklona komedonima (od valjda 12 godina, sad imam 19 :/) i upalama i bijelim gadostima. Avene Triacneal mi se pokazala bolja od Cleanance K, ne peče, ožiljci nestaju, smanjuje upale i stvarno regulira sebum kroz noć (samo je za noćnu upotrebu). LRP me uopće strah probati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da si pronašla nešto što ti odgovara :)

      Izbriši
  5. Lrp duo mi je bio super, a lrp duo plus ocaj. Ni za sta krema ne sluzi. Ko god je ima, treba pazljivo s njom da mu se ne bi desilo isto... Bas sam skoro pisala poredjenje te dvije kreme.
    Cleanance K mi nije ucinio sto i tebi, jer mi izgleda glikolna kiselina godi, ali ne mogu reci ni da mi je ucinio ista po pitanju potkoznih akni, koje mi je inace duo rjesavao. Ono dobro sto ucini, jeste da kozu stvarno zagladi, bude njezna ali to je to...
    Sad cekam da mi stigne bioderma sebium serum, jesi li njega koristila? Nadam se da ce on rijesiti problem, ocajna sam vise!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesam, napisala sam :) Ali nije ništa posebno napravio, nažalost.

      Izbriši
    2. Aha, pise sensibio pa sam mislila da je to neki drugi, sad vidim da ni ne postoji sensibio nego si se samo zbunila :)) Ja se i dalje nadam da ce meni pomoci :/

      Izbriši
  6. Posle mnoštvo procitanih pozitivnih recenzija o LRP kremi i gelu za umivanje odlucih da ih kupim i iskreno mnogo sam se pokajala, gel mi je isusio lice a krema ga spalila, izazvala crvenilo i svrab i stanje koze se pogorsalo i od kada koristim samo Bioten piling sa kajsijom, Bioten Skinnergy kremu i Dr Pasha ulje sa kosticama grozdja stanje koze mi se mnogoo popravilo i bas sam zadovoljna ucinkom ovih proizvoda. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što si i ti imala problema :/ ali super je ako si pronašla nešto što ti odgovara :D

      Izbriši
  7. koji užas.. stvarno mi je drago da si ipak našla rješenje za problem :D sva sreća od osnovne škole nemam nekih problema s lice, ali znam kako očajan čovjek bude, kad sve živo u ljekarni kupuje, a ništa ne pomaže :/
    sad iščekujemo idući post :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Koristila sam ova proizvoda i jako sam bila zadovoljna njihovim učinkom. Sve je to od osobe do osobe. Preporučila bih ti da u njegu lica uključiš ulja, koja smanjuju lučenje sebuma i ne isušuju je. Meni je njega kože uljima jako pomogla

    OdgovoriIzbriši
  9. slažem se u potpunosti, ista iskustva...a sve sam probala, sad sam sama pocela izrađivati kremice od prirodnih sastojaka i lice mi se preporodilo :)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam imala probleme sa ovim kremama, ali koristila sam LRP duo bas lokalno, kao i duo plus. Oba su mi isusila bubuljice kroz nekoliko dana i tu se zavrsilo. Avene CK koristim svaki treci dan kao tretman nakon pilinga i nisam imala problema. Kada sam je koristila svaki dan (na T zoni) doslo je do nekoliko bubuljica, ali samo sam proredila koriscenje i sada mi je ok.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sa LRP nemam toliko iskustva, a Avene sam uvijek imala kao hitnu pomoć. Sad imam Biodermu ali mi nije dobra.

    OdgovoriIzbriši
  12. Nešto duže od mesec dana koristim LRP i (da kucnem u drvo :) ) nisu mi izlazile nove bubuljice tako da sam veoma zadovoljna. Ali, zato mi je Noreva Acnomega 100 izazivala velike potkožne bubuljice.

    OdgovoriIzbriši
  13. I sama imam slicnih problema, ali lice mi se neopisivo popravilo kad sam izbacila mlijecne proizvode iz prehrane!
    Sto se preparata za kozu tice, probala sam svasta: Avene, Vichy, Elixir, Dr. Hauschku, Biodermu... ali bezuspjesno! Nakon svega, prezadovoljna sam obicnim hidrolatom lavande kojeg nanosim nakon ciscenja lica, a za hidrataciju koristim bijelu Niveu Soft. S njom sam odusevljena jer ne masti kozu, lagana je i lice ostaje podatno.
    S obzirom na prve borice, planiram uskoro u potragu za nekom konkretnijom kremicom, al vec me hvata muka :D

    OdgovoriIzbriši
  14. nedavno sam dobila LRP kremicu i dozivjela da mi dio oko brade bunke preko noci, tri potkozne bobuljice jedna do druge, a koža mi se od toga oporavlja evo vec 7 dana.. sve do ovog posta mislila sam da mi je od pms, ali eto može biti i da nije.. zaista velika steta sto su povukli iz prodaje hvaljenu LRP duo kremicu (ovaj plusic je ustvari veliki minus ili bolje kao da su željeli reci "plus potkožne akne")

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru! :)