petak, 6. prosinca 2013.

Jeftino vs. skupo

Mnogo sam se puta našla u nedoumici hoću li radije kupiti puno jeftinih stvari ili ću izdvojiti veću svotu novca na jedan "bolji" proizvod. Velika svota novca, naravno, relativan je pojam, nekome je puno 50 kn dati za maskaru, a nekome 300 kn, ovisi od osobe do osobe. Ja sam jedna od onih kojima puno znači sve što je skuplje od 150 kn za jedan proizvod dekorativne kozmetike, a jeftino sve što je ispod 50 kn za jedan komad dekorativne kozmetike. Naravno, drugačije gledam na pudere i olovke za usne ili oči, tada mi je 150 kn normalna svota za puder, ali mi je 50 kn za olovku za usne skupo jer mogu pronaći i povoljnije varijante za desetak kuna koje su odlične. Zanimljivo je kako padamo na skupocjenu i luksuznu kozmetiku, predivnu ambalažu, zapravo, često padamo samo na ime. Tako svi uzdišu za Chanelom i žele ga (bar potajno), a ne doživljavaju Essence kao nešto posebno. Svi mi želimo ono što ne možemo imati i što si ne možemo priuštiti svaki dan, zar ne? Ponekad ipak treba biti racionalan i odlučiti isplati li se kupiti nešto skupo samo zato što je to poznata marka ili pronaći dostojnu povoljniju zamjenu i tako sačuvati priličnu svotu novca.


Na temelju nekoliko primjera donosim vam usporedbu jeftinih i skupih proizvoda koji imaju bar nekoliko zajedničkih karakteristika (nijansa, tekstura, finiš i sl.).


Naked 2 paleta i MUA Undress Me Too


Kao što možete vidjeti na slici, Naked 2 i MUA Undress Me Too paleta imaju gotovo 12 istih nijansi, razlike su jedva primjetne. Cijena Naked 2 iznosi 37 funti, a MUA 4 funte. Naked 2 jedna je od najpopularnijih paleta u svijetu među šminkoljupcima, ali MUA nije toliko popularna iz više razloga: kasnije je došla na tržište, zapravo je svojevrsna kopija Naked palete, nije luksuznog pakiranja, nema kist kao i ona. Ipak, kad se sama kvaliteta sjenila uspoređuje- pigmentacija, trajanje i sl., tada ove dvije palete, bar kod mene, imaju istu ocjenu. Naked 2 ne traje mi duže na kapcima i nije ništa bolja od MUA, a svejedno košta 9 puta više.
Što kupiti: prednost dajem MUA paleti, ako kupite nju, ostat će vam 33 funte koje sigurno možete puno bolje iskoristiti. Uostalom, sumnjam da će itko, osim vas, znati što vam je na očima.


Illamasqua Sophie i Sleek Rose Gold


Ova dva rumenila nisu jednakih nijansi, ali su vrlo sličnih, na licu osobito. Illamasqua košta 180 kn, a Sleek 30 kn. Illamasqua ima odlična rumenila, ali ipak mislim da ne vrijede 180 kn ako se može naći neko koje je jednako dobro, a košta 6 puta manje i još ima i ogledalo.
Što kupiti: Sleek Rose Gold jer je kvalitetno, a 6 puta jeftinije.


MAC Impassioned i Golden Rose 53


Za početak, nemojte mi zamjeriti što ih nisam uslikala zajedno, ali nisam nikako mogla uhvatiti realnu boju jer je vani oblačno, a s umjetnim svjetlom ne izgledaju kako treba. Dakle, prvi i četvrti ruž na slici gotovo su jednakih nijansi, oba savršeno pigmentirana i postojana. Ipak, MAC Impassioned ima ljepšu teksturu, kremastiji je, a i nešto duže traje na usnama. Ambalažom je visoko iznad GR koji je plastičan i ostavlja tragove prstiju.
Što kupiti: MAC Impassioned ima prednost, ali ako ga ne možete nabaviti ili si priuštiti, Golden Rose može proći kao odlična zamjena.

Caudalie balzam i Garnier nourish balzam za usne


Oba su balzama bezbojna i imaju nježan miris, kod Caudalie nešto aromatičniji. Cijena Caudalie iznosi oko 50 kn, a Garnier 15 kn. Moram priznati da nikad prije nisam dala 50 kn za balzam i da sam imala jako visoka očekivanja. Taj balzam nešto je predivno! Traje na usnama satima, ja ga stavim prije spavanja u jednom sloju i ujutro ga još malo osjetim. Njeguje i obnavlja usne vrlo brzo. Otkad sam ga kupila (oko tjedan dana), nisam nijednom stavila ruž na usne, vjerovali ili ne! S druge strane, Garnier balzam upija se brzo, a meni se nije pokazao djelotvornim.
Što kupiti: Caudalie jer je predivan <3

Maybelline Color Tattoo 24HR u nijansi 45 i NARS Cream Eyeshadow u nijansi Pearl Beach


Iako ova  kremasta sjenila nisu jednakih nijansi, želim vam ukazati na neke njihove karakteristike. NARS košta oko 190 kn (25 eura), a Maybelline 40 kn. NARS ima divnu ambalažu, ogledalo, nijansa je uistinu posebna, ali nije ništa posebno kad je u pitanju postojanost, meni traje 4-5 sati. Maybelline traje cijeli dan, fantastično je kako god pogledate.
Što kupiti: Maybelline jer je postojanije i jeftinije, u ovom slučaju skupo ne znači bolje.

MUA Matte u Peachy Keen i MAC u Coral Bliss


Ova dva ruža imaju istu nijansu, ali različitu teksturu. MUA je mat, a MAC je kremast. Iako je MUA mat, razočaralo me što isušuje usne i uopće se ne nanosi lijepo i ističe svaku nepravilnost. Cijena MUA je jednu funtu, a MAC košta oko 18 eura. MAC Coral Bliss predivna je nijansa, na slici možda malo narančastija nego uživo, ali stvar je u vremenskim uvjetima i fotoaparatu. Njeguje usne i lako se nanosi. MUA je jeftin, ali ja sam ga koristila samo jednom i ne planiram više posegnuti za njim.
Što kupiti: MAC jer vrijedi tih novaca.

Na samome kraju, ispostavilo se da je jednak broj, bar u ovom postu, skupljih i jeftinih proizvoda koji su bolji (3:3). Cijena često opravdava kvalitetu, ali postoje i povoljnije varijante koje su jednako dobre.

Padate li vi na skupe marke i elegantnu ambalažu?

Mirna <3

Broj komentara: 38 :

  1. Kao da si znala, toliku želju sam imala da kupim NAKED i onda mi u Sephori kažu da ih više ne dobijaju :((( Ova MUA mi deluje privlačno, ima li njih u maloprodaji? P.S. Odličan post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. MUA je dostupan isključivo na muastore.co.uk :)

      Ma možeš ti i bez nje, vjeruj mi :)

      Izbriši
  2. Citajuci ovaj post sam shvatila da je jedan od rijetkih skupljih brendova koji me ama bas nimalo ne privlaci Ilamasqua. Ne znam sto, ali ostavlja me ravnodusnom. U konkretnom primjeru, cak mi je i boja Sleek rumenila ljepsa.
    Moram priznati Mac ruzevi su ocito ipak puno bolji, mada imam nekih GR i dobri su, ali ti u crnom pakovanju nisu dovoljno hidratantni.
    Od Naked paleta nemam nijednu, ali imam MUA verzije 1 i 2, meni su dobre, kako "cesto" sjenke koristim ni one mi ne trebaju, a kamoli Naked. U mom gradu nema neke sarolikosti brendova koji nam stoje na raspolaganju, od ono HE stvari koje imamo cijene su jako napuhane i nerealne, tako da se drzim drogerijskih stvari.
    Iako volim kozmetiku i pisem kozmeticki blog kupujem jeftinije, a pare zapravo trosim na odjecu, volim da luksuz vidim u svom zivotnom prostoru i nekim drugim stvarima, prije nego u kozmetickoj torbici. Da imam bas jako velika primanja onda bih valjda oboje, ili bih i tad prije isla putovati oko svijeta. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što da ti kažem, u mom gradu HE proizvoda ni nema, samo drogerijski brendovi, ali zato većinu toga naručujem online. Ja bih prije otišla na put oko svijeta :)

      Izbriši
  3. Super post! Ne bih rekla da patim na velike marke tipa Chanel, Dior, jednostavno se može naći puno bolja alternativa kao što si i sama rekla. Od ovih proizvoda imam Rose Gold rumenilo i savršeno mi je, ne bih ga mijenjala ni za sto Illamasquinih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) ja patim, ali znam da postoje dostupnije jednako dobre varijante. Ženska luda narav :)

      Izbriši
  4. Ovakav tip postova strašno volim :) Mozda bih da imam neka veca primanja posegnula za necim luksuznim, ali ja sam u globalu zadovoljna i drogerijskim markama :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja uopste ne padam na skupocu. Cak me to i odbija. Uvek sam vrlo svesmna da postoje jeftine zamene koje ne moraju biti losije. A i uvek mi je draze da kupim vise stavri nego jednu skupu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja padam na luksuz, osobito ako je proizvod izuzetno hvaljen :)

      Izbriši
  6. Super usporedbe! Vidim da je MAC apsolutni pobjednik :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam recimo ni tu, ni tamo. Naravno volim luksuzne stvari i padam na lijepe i elegantne dizajne i ambalaže, ali isto tako ponekad kupim nešto što je jeftinije i za što znam da je jednako dobro ako ne i bolje od skupljega proizvoda. Ali isto tako nekad škrtarim, ovisno kakvog sam raspoloženja pa onda fulam i na kraju ispadne kao i ona pouka da škrtac plaća dva put :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Padam često. Mada suzdržavam se koliko je moguće :-D Ali ako znam da je nešto kvalitetno (tipa dobila sam preporuku ili čitala recenziju), nije mi žao izdvojiti više novaca. Znam barem za što sam dala. Odličan post svakako. Često inače čitam recenzije kako bih time izbjegla kupovinu nečega za čime ću kasnije požaliti.

    :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako dobar post. Uglavnom koristim povoljnije proizvode, jedino čemu baš ne mogu da odolim je Too Faced, to mi je omiljeni brend i tu trošim pare bez razmišljanja, jer znam da ću dobiti kvalitetan i lep proizvod :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Zelim ovo Sleek rumenilo,predivno je :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Odličan post! Volim ovakve usporedbe i slažem se s tobom da cijena ne garantira uvijek i kvalitetu. Ja kupujem i skuplje i jeftinije komade kozmetike, sve to ovisi i ako je nešto stvarno kvalitetno mislim da se isplati izdvojiti i veću svotu novaca. Ali isto tako mislim da ima i jako puno jeftinih kozmetičkih proizvoda koji su također odlični. Kad si već usporedila ove dvije palete moram reći da sam si dugo željela Naked 2 i onda sam si naručila Mua paletu i stvarno mi je odlična ali moja želja za Naked nije spasnula. Valjda sam i dragom već išla na živce sa kukanjem tako da je nekidan naručena i sad čekam da mi stigne pod bor :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! I ja isto, imam svega, ali uvijek kupujem racionalno, ili se bar trudim kupovati racionalno. Ah, ta ženska narav :)

      Izbriši
  12. glasam za nižu cijenu, za razliku cijene radije odem s prijateljicama na kavicu ;)
    ali priznajem, ima stvari kod kojih viša cijena zbilja znači i bolja kvaliteta, premda to stvarno nije pravilo

    OdgovoriIzbriši
  13. Pratim dosta vaših makeup blogova i zahvaljujući ovakvim postovima dosta štedim. Svaka čast na ovim usporedbama! Što se mene tiče, probala sam mnoge brendove od onih najjeftinijih do najskupljih jer sam padala na luksuz i dizajn ambalaže. Umjetnica sam pa mi je to u krvi, a opće poznato je da danas dobar dizajn i ambalaža prodaju proizvod, pa se mi svi volimo 'zaletiti'. :) Zahvaljujući recenzijama sada više gledam da uštedim, a da imam kvalitet u onom što mu jeste bit - da ga koristim na sebi. Jedino mogu reći da je za mene što se makeup-a tiče MAC br.1! ♥ Tu se niti jednom nisam zeznula šta god sam kupila! Dizajn i kvalitet u jednom ♥ Sve ostalo mi ima zamjenu! :D Izvini da dugom komentaru, ali ovaj post mi je dobar pravo! :)) Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) ma ja volim duge komentare :D slažem se MAC, ja se dosad nisam razočarala :)

      Izbriši
  14. Odlican post! Ja uvek tezim da nadjem balans izmedju kvaliteta i cene. Kako svoj novac sama zaradjujem i odavno ne dobijam dzeparac od roditelja, dosta sam realna i znam sta i koliko sebi mogu da priustim. Mogu da izdvojim za dobar puder ili kreme za lice (ali i to u granicama normale), zbog lica, ali sve ostalo se moze naci i u drogerijama i online shopovima po razumnim cenama. Naravno, ko moze sebi neomatano da priusti HE kozmetiku, razumem i podrzavam.

    OdgovoriIzbriši
  15. Odličan i koristan post!
    Hm, naravno da padam na elegantnu ambalažu (pa žena sam :D )...ali također sam presretna kad nađem neki jeftin i dobar proizvod!!
    Martina

    OdgovoriIzbriši
  16. Ne patim toliko na bred, ali ako si ponekad mogu priuštiti onda to i napravim. Zanima me gdje se može kupiti Caudalie balzam? :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja se cesto uhvatim da pozelim neku skupu paletu ili ruz, ali onda u glavi triput preracunam sta odjece mogu kupiti za taj novac i uvijek dam 100KM radije na cipele nego na sminku, iako pisem beauty blog. Sta cuuu :) Da imam bas puno novca, onda bih trazila isto tako samo ono sto je skupo a kvalitetno, u svakom slucaju ne bih po svaku cijenu kupovala samo HE.

    OdgovoriIzbriši
  18. jako dobar post :)
    jedino nikako ne bih uspoređivala caudalie i garnier balzam za usne. iako mi ni caudalie nije top topova, puno mi je bolji od garniera :)

    a za ostalo se sve slažem :D

    OdgovoriIzbriši
  19. Kada je rec o Naked 2 razum nema govora, jer bih uvek uzela nju umesto undress me too. Inace probala sam garnier zeleni balzam i iz njihove linije najbolji je crveni, ovaj je blago ocajan.

    OdgovoriIzbriši
  20. Isprobala sam raznu kozmetiku od najskuplje do najjeftinije, i slažem se da cijena često ne opravdava kvalitetu, no ipak ne bih mogla nikad usporediti Naked sjenila koja su po meni među najkvalitetnijim s MUA. Što se tice ruževa, MAC po meni nisu ništa posebno , ali naježim se kad vidim GR koja su meni uzrokovala strahovite iritacije

    OdgovoriIzbriši
  21. Odličan post, stvarno si nam to lijepo usporedila :) Caudalie ♥

    OdgovoriIzbriši
  22. A eto, imam MUA palete, ali ipak je nešto u toj Naked paleti, ima ju cijeli svijet, ali to je taj prestiž, da ne bih imala ništa protiv da mi sjedi na polici i izgleda lijepo :D

    OdgovoriIzbriši
  23. Sjajan post! :) Slazem se za vecinu stvari. :) Meni je Garnier labelo sjajno. :))

    OdgovoriIzbriši
  24. Često cijena ne uvjetuje kvalitetu niti ju cijena opravdava, ali je to na kraju sve individualno. Vjerujem da neke žene jednostavno niti ne žele koristiti jeftine stvari, što je s moje strane sasvim u redu, jer ne vidim ništa loše u luksuzu ako si ga netko može priuštiti.
    Također, vjerujem da se za mnogo stvari može pronaći jednako kvalitetan ako ne i bolji dupe, pogotovo kad je u pitanju dekorativa. Kod preparative sam jako izbirljiva, pa radije izdvojim više novaca za kremu ili serum nego što bih to učinila za ruž ili paletu sjenila.

    OdgovoriIzbriši
  25. Odlične usporedbe. :) Nijanse MUA sjenila su iste kako i kod UD, ali u toj ambalaži MUA ne izgleda baš privlačno. Baš bih ih voljela sama isprobati i usporediti.

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru! :)