petak, 12. travnja 2013.

Stres i njegove posljedice

Za početak, zabilježite odgovore na sljedeća tri pitanja (ili zapamtite odgovore):


  1. Na ljestvici 1-10 odredite koliko ste često pod stresom.
  2. Na ljestvici 1-10 odredite, po vašem mišljenju, štetnost stresa i njegove posljedice na vaš organizam.
  3. Jeste li se ikada zapitali što će se dogoditi ako se ne prestanete izlagati stresu?

Svaki dan vjerojatno nailazite na savjete vezane uz zdravu prehranu koji vas upozoravaju kako i što činiti za svoj organizam, ali rjeđe ćete zastati i pročitati nešto o stresu. Zašto? Zato što niste svjesni njegove opasnosti i posljedica. U 21. stoljeću i urbanom načinu života koji nas prisiljava da živimo po strogim načelima, pogreške su nedopuštene, a nove su prilike rijetke. 

Malo biologije

Stres je stanje posebnog i pojačanog opterećenja tijela koje dovodi do fizioloških promjena u organizmu i pokušaja prilagodbe na novonastalo stanje. Čimbenici stresa (stresori) mogu biti fizikalni, kemijski, biološki i psihološki. Stresor uzrokuje prvo destabilizaciju u organizmu, normalizaciju i zatim navikavanje. Ako je stresor prejak i traje predugo, može doći do ispada iz funkcije, oštećenja i do smrti. U prvoj fazi oslobađa se u krvotok povećana količina adrenalina. U drugoj fazi aktivira se kora nadbubrežne žlijezde i luči se povećana količina kortizola. U trećoj fazi, kronični stres, dolazi do iscrpljenosti tijela i najosjetljiviji organ na koji utječu opetovani stresovi je srce. Često se javlja srčani infarkt jer se smanjuje hranidba miokarda, a i može nastati moždani udar.



Stres ima i brojne druge posljedice kao što su: poremećaj sna i nesanica zbog stalnog opterećenja i nemira, nezadovoljstvo, nestrpljivost, slaba koncentracija, slabost, nesposobnost, teže pamćenje... 


Ja imam velikih problema sa stresom jer sam vječno nezadovoljna i uvijek želim (čitaj:moram) biti najbolja. Zadajem si puno i imam visoka očekivanja i od sebe i od drugih, zamaram se i živciram zbog svake sitnice. Sva ta stalna izloženost stresu dovela je otprilike do svih mogućih posljedica: iscrpljena sam, nervozna, imam problema sa snom, tresem se kad me čeka nešto "opasno", boli me želudac, pokvari mi se ten...  Bolovi u želucu većinom su znakovi gastritisa, ali mislim da još nije opasno da bih morala liječniku te ću se potruditi kontrolirati izlaganje stresu kako bih izbjegla doktore (ja ih se jako bojim, vjerovali ili ne, zadnji put vadila sam krv na sistematskom pregledu za 1. osnovne - zdravo dijete, što da vam kažem). Kako bih si pomogla, dok još mogu, sastavila sam listu svega što planiram ili ne planiram raditi, a nadam se da nešto od toga i vama pomoći.

  1. Kad me čeka nešto stresno, zatvorim oči i deset puna duboko udahnem i izdahnem i govorim si kako ništa nije vrijedno živciranja.
  2. Odlučim se nagraditi svaki put kad nešto smireno obavim.
  3. Navikavanje - kad se u nečemu izvježbate, postanete sigurni u sebe i tada se nećete toliko bojati lošeg ishoda i posljedica.
  4. Pokušavam se uvjeriti kako ima gorih stvari u životu od mojih trenutnih "problema".
  5. Trudim se razmišljati pozitivno - ako ne uspijem prvi put, uspjet ću drugi i bit ću bogatija za još jedno iskustvo.
  6. Da bih naučila pobjeđivati, moram prvo naučiti gubiti.
  7. Stres mi utječe na ten, ako ga se ne riješim, uzalud bacam na novce na tolike kremice i pudere.
  8. Kad me nešto brine, pronađem nešto što me uveseljava (pogodite zašto pišem ovaj post!).
  9. Podijelim s ljudima svoje brige pa mi oni kažu da se brinem uzalud i još mi se smiju radi mojih briga (a meni to zapravo odgovara jer bih ja voljela smatrati ih banalnim):
  10. Jedem čokoladu. PUNO čokolade. Ona me uveseljava.
  11. Stavim neku komediju i pokušavam se što više smijati kako bih zaboravila na probleme i što manje se izlagala stresu koji je ipak ponekad neizbježan.
  12. Odem u shopping.


Sad se vratite na ona pitanja s početka i zapitajte se vrijedi li što učiniti za svoje zdravlje i organizam, ali i opće stanje. A zašto vam sve ovo pišem? Jer bih radije željela da se družimo u nekim trgovinama, shoppingu ili na kavi nego na kardiologiji. Ili već nekom bolničkom odjelu.

Voli vas puno,

Mirna <3

*fotografije su preuzete s interneta

31 komentar :

  1. Nažalost svakodnevnica je takva da nam je stres postao kao dobar dan ali moramo sami sebi pomoći da se izborimo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, baš tako. Zato sam i napisala ovaj post kao motivacija sebi i drugima :)

      Izbriši
  2. Zanimljiv post, lepo je nekad pročitati i nekozmetičke :) U pravu si (osim u delu sa čokoladom, ja se uvek ojadim kad krenem da se tako tešim :((), ali nekad je stres tako neizbežan i koliko god se trudila da primenim neke dobre trikove i tehnike ne uspeva mi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, ponekad volim napisati i neki nekozmetički post, čisto za promjenu :) Znam kako ti je, ponekad ništa ne pomaže.

      Izbriši
  3. Odlična tema i post :) Stres je čini se svima nama postao dio svakodnevice, samo od osobe ovisi koliko snažan utjecaj ima i koliko ga pogađa ... Meni najviše pomaže kad sam stressed up druženje s dragim, kauč i gledanje filmova i serija :) Dokazana terapija hehe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina, postao je prilično utjecajan. Hvala :)

      Izbriši
  4. Dalaj Lama je, na pitanje šta ga je najviše iznenadilo kod čovečanstva, odgovorio: Čovek!,Jer on žrtvuje svoje zdravlje kako bi zaradio novac;Tada žrtvuje novac kako bi ozdravio,a onda je toliko zabrinut za budućnost da ne uživa u sadašnjosti;a rezultat toga je da ne živi ni u sadašnjosti ni u budućnosti, živi kao da nikada neće umreti, a potom umire kao da nikada nije stvarno živeo.

    skoro sam procitala ovo i potpuno je istinito sve od reci do reci. kada se jako iznerviram ili kad me nesto potrese pokusam da se smirim i razmisljam da nista nije vredno mog zdravlja i da to nerviranje nece nista promeniti osim sto ce me dokusuriti.
    kao sto je prase reklo-stres je danas svakodnevnica i moramo sa njim da se borimo. najbolje je okruziti se pozitivnim ljudima koji donose puno smeha i radosti i cine da nase brige nestanu makar na nekoliko sati

    odlican post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dalaj Lama bio je u pravu kad je to rekao. Nevjerojatno, ali stvarno je tako. Baš smo čudni mi ljudi :/ Tako i ja, pokušavam si reći da je zdravlje važnije od bilo čega. Hvala :)

      Izbriši
    2. Sjajan post, sve što si napisala, kao i ovo što je Anibani citirala... Nekako je stres počeo da se podrazumeva. A znam da može imati katastrofalne posledice, nažalost, imam primer iz okoline... Standardi koje treba da ispunjavamo su sve viši, ako si žena, treba da budeš negovana, lepa, ostvarena na svim poljima, dobra majka, da ne zapostaviš porodicu, da budeš obrazovana, da imaš dovoljno vremena za sebe, da imaš mnogo vremena za druge... Milion stvari... Ja sam često pod stresom i baš ima velike posledice po mene i moje zdravlje. Trudim se da nađem neki modus da ga izbegnem, počinje da mi uspeva polako...

      Izbriši
    3. Posljedice su strašne i NEMA osobe koja ne pati od posljedica stresa. Bilo psihičkih ili fizičkih. Ali drago mi je da ti uspijeva polako, to je bitno :)

      Izbriši
  5. stres je dio zivota i nemozemo ga upotpunosti ukloniti ali ga mozemo smanjiti. meni stres utjeće na san jer mi je već mjesecima poremećen i ne uspjevam zaspat prije 2-3 ujutro koliko god umorna i pospana bila. živciram se radi gluposti pa me onda vode neka razmišljanja,zasto,sto,kako i sl. a tu su i svakodnevne stvari,pogotovo one financijske prirode

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, ali se i nadam da ćeš i ti i svi drugi riješiti se bar malo tog stresa i odspavati u miru :)

      Izbriši
  6. Odličan post! Mene stres ponekad toliko "pojede" da budem budna noćima, i spavam svega 2-3 sata :/ , kosa mi postane nikakva, ten također. Definitivno se moramo brinuti sami o sebi jer nitko drugi to za nas neće i ne može učiniti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja imam problema sa stalnim buđenjem, ne mogu u miru spavati. Ali da, moramo se pobrinuti za sebe :)

      Izbriši
  7. slažem se sa svime što si napisala. pod stresom sam valjda od kad znam za sebe :S škola, faks, starci, 1001 problem, uvijek nešto. često mi se događa da se ne mogu opustiti čak ni kad malo izađem s društvom. o spavanju neću ni pričati. ni na faksu ne briljiram u zadnje vrijeme jer mi je koncentracija na nuli. ajde konačno dolazi ljepše vrijeme pa budem mogla otići negdje u prirodu biciklom. to mi je odlična antistres terapija. skužila sam da mi dosta pomaže kad vježbam s jillian, puno se bolje osjećam. ko da izbacim svu negativnu energiju i dobijem volju za sve živo. moram se opet pokrenuti. i naravno, klanjam se onome tko je izmislio čokoladu. spasila me bezbroj puta :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vježbom se izlučuje endorfin, stoga mi je sasvim jasno i poznato o čemu pričaš. A o opuštenosti da ne govorim :/

      Izbriši
  8. baš sam neki dan tipkala s jednom blogericom o stresu i o tome koliko nam šteti koži. a nažalost, ta koža je najmanji problem, no to nam je dobar alarm da stanemo na loptu. no u današnje vrijeme je teško živjeti bez stresa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako je teško živjeti bez njega, a još teže kontrolirati ga :/ Nadam se da će doći vrijeme kad nećemo svi imati toliko problema.

      Izbriši
  9. Odem u shopping, odem u shopping, shopping sve liječi. Bila sam i danas, uskoro slijedi new in, počastila sam se sa super stvarčicama i odmah sam boljeeeee!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha, znam znam :D baš me zanima što si sve kupovala :D

      Izbriši
  10. meni je recimo manikura prava terapija, naročito nail art uz kojeg se opustim kao uz ništa drugo... ali trudim se svaki dan nečim sebi ugodit i učim se krasti vrijeme za sebe :D
    o gastritisu, aritmiji i bizarnoj zaboravnosti možemo i drugom prilikom ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene je to prije opuštalo, a sad mi je to prenaporno jer mi onda smrdi cijela soba po acetonu i toj kemiji :D no, da, bolesti su uvijek tu...

      Izbriši
  11. Odličan post :)

    Nažalost, stres je neizbježan u današnjem životu, ja se držim ovog zadnjeg: Odem u shopping :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) većina nas, pretpostavljam. Samo onda nastane novčana kriza pa opet dođe stres na red, ali dobro :D

      Izbriši
  12. Na kardiologiji ;).... A jesi dobra...

    Ja sam se prije stalno živcirala, no onda sam skužila da živcirala se ja ili ne, sve uvijek ionako ide svojim tokom. I sada kada poludim samo stanem i pomislim koliko sam sretna što me okružuju ljudi koje volim i koji vole mene, zahvalim se Bogu što je tako dobar prema meni, ispušem se i krenem dalje. To je život.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga moja, ne znam što da ti kažem osim da te potpisujem od riječi do riječi! Ovo što se treseš dok te čeka nešto "opasno" mi je jako poznato! Ova prva fotka me podsjeća na mene dok sam polagala pravosudni - odjednom je bilo papira svuda oko mene koji su se samo stvarali niotkud! Ma, svaki puta sebi kažem da se neću nervirati i onda opet sve po starom, a zbilja ništa nije vrijedno mojeg zdravlja. Na žalost, život je danas stresan, ali zato postoje ljudi koji te okružuju i nasmiju ili utješe, čokolada ili dobar shopping i mnogo virtualnih prijatelja koji razumiju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo to, bitno je pronaći bar neki izlaz iz tog stresa, makar ga pokušati umanjiti. A papiri su redovito oko mene :D

      Izbriši
  14. Sve je već rečeno, sve potpisujem i nadam se da ćemo se uskoro družiti na nekom lijepom mjestu uz kavicu i puuno čokolade, nakon dobrog shoppinga naravno ;) :*

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru! :)