petak, 25. siječnja 2013.

Kako se riješiti prhuti u tjedan dana




Što je perut i koji je uzrok?

Perut je problem kože na glavi, odnosno do nje dolazi zbog prevelikog perutanja mrtvog tkiva. Postoje dvije vrste peruti - suha i masna. Ukoliko imate masnu kosu, onda imate previše aktivne masne žlijezde u korijenu dlake, a kod suhe kose žlijezde su zatvorene i dolazi do prekomjernog perutanja vlasišta. Brojni su uzroci peruti kao što su gljivice, masna koža, oslabljen imunitet, pretjerano znojenje, ali glavni uzročnik je stres. 

Moj problem i kako sam ga riješila

Ove zime pojavila mi se prhut/perut iako sam tijekom cijele godine koristila šampon protiv peruti koji ju držao pod kontrolom, a u ljetnom razdoblju nikad ju nisam imala. U mom slučaju, definitivno je zaslužan stres jer sam imala previše obaveza i premalo sna. Pretraživala sam forume i čitala recenzije te sam odlučila kupiti Vichy Dercos šampon protiv peruti za normalnu do masnu kosu. 




Šampon dolazi u plastičnoj kutiji u standardnom pakiranju s poklopcem na vrhu. Sadrži 200 ml, a cijena mu je oko 94 kn u ljekarnama. 



Što Vichy kaže:


Djeluje na prhut nakon prve uporabe + prhut pod nadzorom do 6 tjedana. Prva patentirana formula sa selenovim disulfidom i Cohesylom koja hrani i smiruje vlasište. Bez parabena. 


U mom slučaju, nakon tri pranja perut se u potpunosti povukla. Prije nisam mogla proći rukom kroz kosu, a da mi ne ostane na majici, a sada kao da ju nikada nisam ni imala. Ipak, sve što je odlično, mora imati i neku  manu. Ovaj šampon jako masti kosu i moram ju prati svaki dan (a svi znamo da to nije preporučljivo jer će se tjeme još više mastiti), a za mene je to noćna mora jer mi treba bar 20 minuta da ju osušim, tako da izgubim, uz sve negativne posljedice, i mnogo vremena.




Bez obzira na sve, nisam odmah htjela odustati od njega, tako da sam pronašla način kako bar malo odgoditi pranje kose. Njega nanosim samo na tjeme, zatim isperem, a onda na cijelu kosu stavim svoj standardni šampon. Tako mi se kosa zamasti nakon dva dana što mi nije problem jer sam ju i prije tako prala. 



Boja ovog šampona identična je boji žumanjka, a količina na fotografiji dovoljna mi je za cijelo tjeme. Nije pretjerano pjenušav, tako da morate voditi računa o ravnomjernom raspoređivanju. Što se mirisa tiče, nisam obraćala pozornost na njega, sve dok mi dečko nije rekao da mi kosa miriši po sumporu (što je logično jer je glavni kemijski spoj upravo selenov disulfid), tako da obavezno stavite nešto na kosu nakon ovog šampona.

I to bi bilo to za ovaj šampon. Jeste li ga već koristile? Znate li neki drugi koji vam je pomogao?

Pozdrav :) 

Broj komentara: 17 :

  1. Na svu sreću nemam prhuti, ali većina Vichyjevih proizvoda mi je dobra. Nisam probala ovaj šampon, ali moj suprug je (prhut uzrokovana stresom, ponekad i dermatitis) - njemu je puno više pomogao Selsun blue od mente(mislim da ga ima kupiti u većini ljekarni za 80ak kuna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rado ću ga isprobati kad ovaj potrošim :D

      Izbriši
  2. Malo je skup, ali mislim da bi bio dobar i za mene. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, ali neće ti biti žao ako ga isprobaš :)

      Izbriši
  3. Tipično, ako imaš perut šamponi su takvi da moraš kosu svaki dan prati. I tako nikako na zelenu granu. Ali super što si pronašla način kako sve to izbalansirati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da :D Ipak uvijek postoji rješenje, bez obzira što nije sve savršeno :)

      Izbriši
  4. Dobro zvuči osim ovoga da jako masti kosu, meni stvarno ne bi bilo prihvatljivo prati kosu svaka dva dana :( Razmislit ću još. Meni odlična stvar za prhut je od Lusha Snake oil, samo sam čula da ga ukidaju, pa ne znam ima li ga još, ali prhut je doslovno nestala nakon 2 puta. Pisala sam na blogu o njemu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pročitat ću obavezno :) Da, nije baš primamljiva ta činjenica, ali bar u nečemu pomaže. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. moja mama ga koristi i spasava ju.inace joj se dosta masti kosa ali on joj cak to drzi kolko-tolko pod kontrolom..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A meni još više masti kosu. To samo govori koliko jedna stvar ne djeluje svima isto :)

      Izbriši
  7. Nasreću nikad nisam imala problema s prhuti, ali ako se kad pojavi znat ću što trebam kupiti. Odličan post! Dobro došla :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je asebona spasio stvar. ima ga u dm- u

    OdgovoriIzbriši
  9. Također sam imala velikih problema s prhuti i jedino mi je on pomogao da je se riješim kad je bilo najviše. Mana mu je miris jer baš smrdi a i cijena od stotinjak kuna je za većinu visoka. Ali bez sumnje je jako kvalitetan šampon. Još bih prepručila Fitoval šampon koji mi se također pokazao jako dobar za prhut a cijena mu je oko 40 kuna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se s tobom :) čula sam za taj šampon, ali nisam ga još isprobala.

      Izbriši
  10. Ja koristim Nivein pure gloss šampon protiv peruti...bio je dobar 2 godine, ali sad se nešto pokvario...opet mi je počela izbijati perut, promijenili su pakiranje,a onda odmah sumnjam da su i s formulom nešto muljali...

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru! :)